x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutoarele UE, jaf din banii noştri

Ajutoarele UE, jaf din banii noştri

de Sînziana Stancu    |    19 Apr 2011   •   12:26

Curtea de Audit a UE a criticat recent Bruxelles-ul pentru că îi jefuieşte, practic, pe contribuabilii comunitari, pentru programe fără legătură cu realitatea din acele ţări, dezvăluie Daily Mail.

De pildă, în Burkina Faso, unde 50% din populaţie trăieşte din mai puţin de 1 euro pe zi, sunt trimişi profesori  belgieni să-i înveţe pe băştinaşi să danseze! ... Sub sloganul parafrazat în stil cartezian, “Dansez, deci exist”, organizatorii europeni îşi apără “caşcavalul” exotic : “Dacă muzica face mişcare, şi Africa se va mişca”.

O altă “capodoperă” de ajutor european este centrul de consultanţă pentru emigrări în ţări din UE, înfiinţat în Mali. Investiţia de 10 milioane de euro pare să-şi fi arătat deja “roadele”, în 3 ani de activitate, şase cetăţeni din Mali reuşind să lucreze în UE.  În Sierra Leone, un centru-depozit farmaceutic finanaţat de UE, a fost abandonat, ajungând pisoar.  Dar asta nu e tot. Bani europeni au primit şi durii dictatori din “lumea a treia”. În Malawi, unde pârţâitul e interzis prin decret guvernamental, preşedintele Bingu Mutharika a primit ajutor european de vreo 500 de milioane de euro, din care şi-a luat un avion supersonic ... că-i  trebuia. Şi omologul său ugandez, Yoweri Museni, care şi-a făcut afişe electorale în chip de Rambo, şi-a cumpărat repede,  dintr-o tranşă UE , un Gulfstream G-550. Şi-a mai construit şi o reşedinţă de vreo 150 de milioane de euro, ca să “combată” sărăcia din ţara lui.

O grămadă de bani europeni se duce şi pe birocraţia organizării acestor ajutoare şi pe întreţinerea personalului care aplică programele, în special pe cele de asistenţă medicală. În plus, derularea ajutoarelor nu este verificată cum trebuie sau chiar deloc. “E nevoie de reforme radicale privind cheltuirea banilor UE pentru ajutoare”, a fost concluzia “palidă” şi cam târzie  a secretarului european pentru Dezvoltare Internaţională, Andrew Mitchell.

×