x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutor fără precedent pentru Ucraina. Banca Mondială vrea să aloce 3 miliarde de dolari Kiev-ului

Ajutor fără precedent pentru Ucraina. Banca Mondială vrea să aloce 3 miliarde de dolari Kiev-ului

02 Mar 2022   •   08:54
Ajutor fără precedent pentru Ucraina. Banca Mondială vrea să aloce 3 miliarde de dolari Kiev-ului
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

Banca Mondială vrea să acorde un ajutor de urgență în valoare de 3 miliarde de dolari Ucrainei. 350 de milioane de dolari ar putea ajunge la Kiev în această săptămână, scrie AFP.

"Pregătim un pachet de sprijin de trei miliarde de dolari în următoarele luni, începând cu o deblocare rapidă de cel puţin 350 de milioane de dolari care va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie, săptămâna aceasta", arată BM și FMI.

Vor urma alte 200 de milioane de dolari pentru educație și sănătate.

"Suntem profund şocaţi şi întristaţi de bilanţul uman şi economic devastator al războiului din Ucraina. Oamenii sunt ucişi, răniţi şi forţaţi să fugă, iar infrastructurile fizice ale ţării suferă pagube masive. Suntem alături de poporul ucrainean încercat de aceste evenimente oribile", au subliniat cele două instituții de credit. 

Din total, 2,2 miliarde de dolari vor fi disponibili până la sfârșitul lunii iunie. 

"Preţurile mărfurilor sunt împinse în sus şi riscă să alimenteze mai mult inflaţia care îi loveşte cel mai puternic pe cei săraci. Perturbările de pe pieţele financiare vor continua să se agraveze în cazul în care conflictul persistă", au avertizat acestea.

 

×
Subiecte în articol: ucraina FMI Banca Mondiala