x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al Jazeera susţine că Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu! Fostul lider palestinian va fi deshumat

Al Jazeera susţine că Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu! Fostul lider palestinian va fi deshumat

de Marina Constantinoiu    |    04 Iul 2012   •   13:04
Al Jazeera susţine că Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu! Fostul lider palestinian va fi deshumat

Cand Yasser Arafat, liderul Autoritatii Palestiniene, deceda, in 2004, mai multe voci se faceau auzite sustinand teoria asasinarii sale. Multe dintre acestea invocau otravirea. Nu se stia cu ce, nu se stia nici macar sigur ca despre asta a fost vorba, dar zvonurile circulau cu insistenta. Dupa opt ani, postul de televiziune Al Jazeera relanseaza teoria. Jurnalistii au difuzat un documentar care avanseaza ideea otravirii lui Arafat cu poloniu, substanta radioactiva, idee care s-ar fi conturat in urma efectuarii unor analize intr-un laborator din Elvetia pe esantioane biologice prelevate din obiecte personale ale liderului palestinian. Este vorba despre o pata de sange de pe un obiect de imbracaminte, de urme de urina de pe lenjerie, de suvite de par si de periute de dinti. Aceste efecte personale ar fi fost predate vaduvei lui Yasser Arafat, Suha, imediat dupa moartea acestuia, de catre personalul spitalului militar din Percy, unde liderul palestinian a fost spitalizat timp de o saptamana, inainte sa moara. Analizele au fost efectuate la Institutul de Fizica a radiatiilor din Lausanne (Elvetia).

"Concluzia este ca am gasit un nivel semnificativ de poloniu in aceste esantioane", a declarat Francois Bochud, directorul institutului, in acest documentar realizat dupa noua luni de ancheta, potrivit Al-Jazeera.
Poloniul este substanta cu care ar fi fost otravit si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat in 2006 la Londra.

O enigma
Yasser Arafat, care s-a imbolnavit la sediul sau general din Ramallah, in Cisiordania, asediat de armata israeliana, a decedat la 11 noiembrie 2004 la Percy. Moartea sa ramane o enigma, cei 50 de medici care l-au tratat neprecizand motivul exact al deteriorarii rapide a starii sale de sanatate. La momentul respectiv, cadavrul lui Arafat nu a fost autopsiat. Palestinienii au acuzat Israelul ca l-a otravit.

Pentru a confirma ipoteza unui deces provocat de poloniu, ramasitele pamantesti ale lui Yasser Arafat trebuie exhumate si analizate, a precizat Bochud. Liderul palestinian Saeb Erakat a cerut, miercuri, formarea unei comisii de ancheta internationale privind moartea liderului palestinian, pe modelul comisiei internationale privind asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri.

Exhumarea, aproape aprobata
La 11 noiembrie 2011, cand se implineau sapte ani de la moartea lui Yasser Arafat, Suha, vaduva sa, a declarat ca este mare pacat ca Arafat a murit si a luat cu el in mormant secretul privind cauza decesului, precizand ca raportul medical oficial indica faptul ca aceasta ar fi fost distrugerea globulelor rosii din sange (hematiile), fara a se preciza si un motiv pentru acest fenomen. "Raportul nu vorbeste despre prezenta otravii care ar fi cauzat moartea si nu stiu daca era cineva care sa fi avut cunostinta de ceva despre care eu sa nu fi aflat', a mai spus Suha, potrivit France Presse.

Liderii palestinieni s-au declarat miercuri gata sa accepte o analiza a cadavrului lui Arafat, dupa dezvaluirile postului Al Jazeera. "Dupa difuzarea documentarului, m-am intalnit cu presedintele Mahmoud Abbas si i-am recomandat sa accepte o analiza a cadavrului presedintelui-martir Arafat, iar Abbas a acceptat, cu conditia ca vaduva acestuia, Suha Arafat, si nepotul acestuia, Nasser al-Qidwa, care reprezinta familia, sa aprobe acest lucru', a declarat pentru AFP Taoufiq Tiraoui, seful comisiei de ancheta palestiniene privind moartea lui Arafat.

Si totusi... simptomele nu se potrivesc
Cu toate informatiile pe care le aduce, documentarul postului Al Jazeera nu aduce o dovada palpabila a teoriei otravirii. Simptomele mentionate in dosarul medical al lui Yasser Arafat nu se potrivesc cu cele care rezulta din otravirea cu poloniu, comenteaza cotidianul francez Le Figaro. Singura solutie pentru a valida sau anula ipoteza otravirii este exhumarea cadavrului, pentru efectuarea de prelevari de probe biologice. Directorul laboratorului elvetian a explicat ca exhumarea va furniza un esantion care ar trebui sa aiba o foarte mare concentrare de poloniu, daca Arafat a fost otravit cu asa ceva.

Le Figaro precizeaza ca vaduva lui Arafat a cerut Autoritatii Palestiniene sa exhumeze cadavrul defunctului, care se afla inhumat la Ramallah, in Cisiordania, pentru a se putea afla cauza decesului. "Nu aveam prea mult timp, dovada unei prezente a poloniului dispare progresiv', a explicat aceasta pentru Al Jazeera.

"Autoritatea este gata sa coopereze deplin si sa furnizeze toate cele necesare pentru a descoperi adevaratele motive ale maladiei si apoi mortii fostului presedinte', a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al presedintelui Abbas, Nabil Abou Roudeina. Acesta a precizat ca nu exista niciun motiv religios sau politic care sa impiedice reexaminarea acestei chestiuni, inclusiv o analiza a ramasitelor pamantesti ale defunctului de catre organisme stiintifice si medicale serioase, cu acordul familiei sale. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×