x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alexander Bortnikov, şeful FSB (fostul KGB): Al-Qaeda se află în spatele uriaşelor incendii de pădure din UE

Alexander Bortnikov, şeful FSB (fostul KGB): Al-Qaeda se află în spatele uriaşelor incendii de pădure din UE

03 Oct 2012   •   15:37
Alexander Bortnikov, şeful FSB (fostul KGB): Al-Qaeda se află în spatele uriaşelor incendii de pădure din UE
Sursa foto: JOSE JORDAN / AFP

Alexander Bortnikov, şeful serviciilor de securitate ruse FSB (fostul KGB) a declarat miercuri într-o conferinţă care a avut loc la Moscova că organizaţia teroristă al-Qaeda se află în spatele incendiilor de pădure din Uniunea Europeană, informează Interfax.

"Una dintre noile tendinţe în cadrul Al-Qaida este incendierea voluntară a masivelor forestiere din ţările UE. Această metodă permite cauzarea unui prejudiciu economic şi moral fără prea multe pregătiri prealabile, echipament tehnic sau cheltuieli financiare importante", a declarat Alexander Bortnikov.

Organizaţia ecologistă Greenpeace a declarat că nu există informaţii care să confirme afirmaţiile şefului serviciilor de securitate ruse FSB. "Nu cred că incendiile au apărut în urma unor activităţi teroriste. Nu avem niciun motiv să credem că în acest an incendiile din Europa au fost premeditate. Atât în Europa, cât şi în Rusia incendiile au izbucnit în urma unor activităţi umane. Cauzele naturale au provocat maxim 10% din incendii. Printre activităţile umane care au declanşat incendiile se numără aruncare unui muc de ţigară, un foc nestins sau o sticlă cu un lichid", a spus Ivan Blokov, directorul de programe Greenpeace în Rusia.

×