x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaida pregăteşte atacuri teroriste în Balcani

Al-Qaida pregăteşte atacuri teroriste în Balcani

14 Noi 2013   •   12:31
Al-Qaida pregăteşte atacuri teroriste în Balcani

Un grup de albanezi suspectați de contacte cu rețeaua teroristă Al-Qaida a fost arestat în Kosovo, iar unul dintre ei, Genz Selimi, este întors recent din Siria, unde a luptat în rândurile jihadiștilor, relatează agenția RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, Genzi Selimi a declarat în cursul interogatoriului său că Al-Qaida are proiecte serioase în Balcani și că va face în curând să se vorbească despre ea. Experții militari estimează că sunt întrunite toate condițiile pentru punerea în practică a acestor amenințări.

Poliția kosovară a afirmat că persoanele arestate planificau o serie de atentate la Priștina, în Kosovo, și în nordul acestui teritoriu. În cursul perchezițiilor a fost descoperit un arsenal de arme, inclusiv puști de asalt automate, pistoale și muniții.

Arestările au avut loc după mai multe luni de ascultări telefonice, care au permis să se afle despre planurile grupului. Faptul că suspecții acționau în cadrul unei organizații nu ridică nici un semn de îndoială. Imediat după reținerea lor, poliția a primit un e-mail în care se cerea eliberarea lor sub amenințarea unor atacuri teroriste.

În august 2013, Agenția de Securitate Națională a SUA NSA anunța că Al-Qaida planifică o serie de atentate în Europa. Prin urmare, intenția actuală a organizației de a-și intensifica activitatea în Balcani nu este întâmplătoare, scrie Nezavisimaia Gazeta.

''Bosnia, mai exact Sarajevo, de unde este controlată rețeaua de organizații salafiste în peninsulă și care beneficiază de sprijinul unor țări arabe, este în prezent centrul salafismului în Balcani'', a declarat expertul militar Oleg Valețki, în opinia căruia, Kosovo este un nou câmp de acțiune pentru elementele radicale.

Salafiștii sunt controlați din Arabia Saudită. Acțiunile lor în Balcani, Siria și Libia sunt mai mult ca sigur coordonate, sunt de părere analiștii. Islamiști din Bosnia, Serbia, Muntenegru și Kosovo participă îndeosebi la războiul din Siria, afirmă Valețki.


×
Subiecte în articol: al qaida atentate atacuri teroriste balcani