Presa de la Chişinău a reînviat după căderea regimului comunist. Ziarele şi portalurile informaţionale nu mai contenesc să publice, fără menajamente, informaţii bine documentate despre fapte dubioase ale foştilor şi actualilor demnitari. Analizând presa, unii experţi independenţi au concluzionat că Moldova a scăpat de un regim antipopular şi a dat de unul hipercorupt.
Un angajat al Curţii de Conturi din Republica Moldova a răbufnit recent la o şedinţă la care era prezentă şi presa. (http://www.stireazilei.md/news-6925 ) Sergiu Guja a recunoscut public că în ultimii 4 ani de guvernare comunistă instituţia în care este angajat a lucrat la comandă. Potrivit lui, în această perioadă Curtea de Conturi nu a transmis niciun raport la Procuratură sau la Centrul Anticoruptie. Investigaţiile ulterioare ale jurnaliştilor au scos la iveală un prejudiciu în valoare de 650.000 de euro cauzat statului de cântăreaţa îndrăgită a ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin.
Recent, tot jurnaliştii l-au depistat pe Ion Diacov în funcţia de procuror al municipiului Chişinău. (http://www.jurnal.md/ro/news/ion-diacov-ghimpu-nu-m-a-vrut-199641 ). Acesta este fratele preşedintelui de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov. Luat la întrebări de către jurnalişti, Ion Diacov a recunoscut că face reparaţie la Procuratură pe banii unor businessmeni care îi sunt prieteni, dar nu a spus cum le va mulţumi pentru servicii.
Un alt exponent al Partidului Democrat, Pavel Filip, pus recent în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, s-a pierdut când a fost întrebat dacă îl va demite sau nu pe directorul întreprinderii de stat "Registru", generalul Vladimir Molojen, despre care presa de la Chişinău a scris că ar fi fost capul fraudei electorale a comuniştilor în aprilie 2009. (http://www.jurnal.md/ro/news/pavel-filip-nu-stie-daca-l-va-demite-pe-directorul-registru-molojen-199946 ). Molojen a activat în toate guvernele pe care le-a avut Moldova de la proclamarea independenţei, el fiind unul dintre prietenii moldoveni ai discutatului om de afaceri Boris Birstein. Anul trecut, ex-preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a promis în repetate rânduri că Molojen va fi demis, dar acesta nu s-a mai întâmplat.
Ziarul Adevărul care apare la Chişinău a făcut joi o nouă dezvăluire senzaţională. (http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Vladimir_Plahotniuc_este_-fantoma-_cu_dubla_identitate_din_Republica_Moldova-_Demnitarul_apare_in_documentele_oficiale_ale_Romaniei_cu_o_alta_identitate-_Vlad_Ulinici_0_416358452.html ). Potrivit ziarului, Vlad Plahotniuc din Republica Moldova şi Vlad Ulinici din România sunt una şi aceeaşi persoană. Cel care deţine astăzi funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, Vlad Plahotniuc, apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate. Publicaţia mai subliniază că actualul demnitar moldovean şi-a schimbat numele în actele româneşti de cel puţin două ori. La 7 august 2009, Plahotniuc a cerut României să-i fie schimbat numele din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. La 2 iunie 2010, a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate din Vladimir în Vlad Ulinici. La 10 august 2010, soţia demnitarului moldovean, Oxana Childescu, a cerut în România să-i fie schimbat numele tot în Ulinici. Şi asta chiar dacă, cu un an înainte, pe 30 iunie 2009, soţii Plahotniuc au intentat acţiune de divorţ în Republica Moldova. Însăşi Plahotniuc a refuzat să discute cu jurnaliştii despre identităţile sale. Experţii în drept contactaţi de ziar au menţionat că este "ilegal să ai dublă identitate" chiar şi în cazul dublei cetăţenii. Judecătorul Curţii de Apel Iaşi, Aurel Dublea, a declarat că persoana "poate fi acuzată de fals de identitate dacă nu şi-a declarat schimbarea numelui şi în ţara de origine". "Ori are ceva de ascuns, ori intenţionează să facă ceva ilegal", a menţionat şi juristul moldovean Teo Cârnaţ.
Vlad Plahotniuc nu are o reputaţie tocmai strălucită la Chişinău. Acesta a făcut avere în perioada guvernării comuniste împreună cu Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist. Acum este vicepreşedinte al Partidului Democrat, iar liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, spune că ar fi intrat nu demult în combinaţii oligahice şi cu actualul premier moldovean, Vlad Filat, lider PLDM (http://www.privesc.eu/Arhiva/3104/Sergiu-Mocanu--liderul-Miscarii-Actiunea-Populara---Miscarea-anti-mafie-in-actiune): "Filat dacă nu se dumereşte acuma în jumătate de an sau în cel mult un an de zile, Plahotniuc îl papă! Îl mănâncă! Această îmbrăţişare a lui Plahotniuc – cum l-a luat în braţe pe Filat la ora actuală – este o îmbrătişare fatidică pentru Filat şi se va termina cu strangularea lui Filat. (...) O să vedeţi că Parlamentul nu va iniţia o anchetă parlamentară pentru a vedea dacă declaraţiile lui Plahotniuc despre cele două diplome de studii pe care pretinde că le are nu cumva sunt false. Nu va fi iniţiată o comisie de anchetă, oricât nu ar striga societatea", a menţionat Mocanu la o conferinţă de presă.
Averea politicianului moldovean Vlad Plahotniuc este cotată la 300 milioane de dolari în topul averilor publicat de revista ucraineană de business Delo, în august 2010.