x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alarmă de atentate teroriste la Londra

Alarmă de atentate teroriste la Londra

de Delia Zahareanu    |    30 Iun 2007   •   00:00
 Alarmă de atentate teroriste la Londra
Sursa foto: Leon Neal/

Capitala londoneză a trăit o zi de tensiune maximă ieri după prima alarmă de posibil atentat in zorii zilei, care s-a continuat cu alte două pe parcursul zilei. Trei zone ale Londrei au fost ieri blocate.

Trei alerte de atentate cu maşini capcană in capitala britanică

Capitala londoneză a trăit o zi de tensiune maximă ieri după prima alarmă de posibil atentat in zorii zilei, care s-a continuat cu alte două pe parcursul zilei. Trei zone ale Londrei au fost ieri blocate.

După ce la primele ore ale dimineţii ieri, poliţia metropolitană era chemată in cartierul West End din Londra, in urma unei alerte asupra unei maşini suspecte plasată in faţa barului Tiger Tiger din extrem de populata la acea oră zonă Haymarket, alte două alerte au străns inima londonezilor. După dezamorsarea manuală in cursul dimineţii a unui dispozitiv expoziv, aflat in Mercedesul parcat in faţa barului din Heymarket, conform declaraţiilor oficialilor Scotland Yard, in cursul amiezii extrem de circulata arteră Park Lane, care merge de-a lungul faimosului Hyde Park a fost şi ea blocată, ca urmare a unei alerte cauzate de o maşină suspectă parcată intr-un garaj subteran in zonă.

Poliţia a incercuit perimetrul şi a inceput cercetările. Zona cuprinsă intre Marble Arch şi Hyde Park Corner a fost complet blocată, circulaţia fiind interzisă. După ce-a de-a doua alertă, a urmat in cursul serii (in jurul orei 19:00, ora Romăniei) o alta, de această dată vizănd zona Fleet Street, fosta zonă unde marile ziare centrale britanice işi aveau cartierul general. După cercetarea perimetrului, poliţia metropolitană a ridicat interdicţia de circulaţie in Fleet Street, la căteva ore după anunţarea alertei, relatează AFP, citat de Mediafax.

Â

SINCRONIZARE. In Marea Britanie alerta de securitate a fost ridicată ieri la nivelul "sever", ceea ce inseamnă că un atac poate avea loc oricănd. Directorul diviziei Antiteroriste de la Scotland Yard a apreciat că dispozitivul care a fost dezamorsat in cursul dimineţii in Mercedesul parcat in faţa barului Tiger Tiger conţinea canistre de petrol, flacoane cu gaz şi cuie, relatează BBC. "S-a mai descoperit şi un dispozitiv de detonare", a mai adăugat Clarke, dar poliţia metropolitană a refuzat să confirme rapoarte conform cărora dispozitivul de detonare consta intr-un telefon celular care ar fi fost inchis imediat de către un ofiţer de poliţie pentru a preveni o declanşare de la distanţă a bombei improvizate, mai comentează BBC. Bomba din Mercedes ar fi "avut capacitatea să provoace un măcel", a mai apreciat Clarke, arătănd că in zona respectivă, in barul amintit se găseau la acel moment 1.700 de oameni. Haymarket este o zonă cu foarte multe cluburi de noapte, teatre şi magazine. Pentru cea de-a doua maşină, găsită in zona Park Lane, poliţia a confirmat existenţa unor substanţe toxice, unele ipoteze susţinănd că este maşina cu care şoferul care a condus maşina găsită in Haymarket a fugit de la faţa locului. Inregistrările furnizate de zecile de camere de luat vederi de circuit inchis din zona Haymarket sunt analizate in prezent de experţii Scotland Yard pentru a reuşi să găsească detalii care pot conduce la prinderea celor angrenaţi in acest complot. Ca urmare a situaţiei de ieri din capitala britanică, autorităţile americane au decis ridicarea nivelului de securitate şi la New York, anunţul fiind făcut de primarul oraşului, Michael Bloomberg, relatează AFP.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

×
Subiecte în articol: externe