x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Albania: A murit prinţul moştenitor Leka Zogu, la vârsta de 72 de ani

Albania: A murit prinţul moştenitor Leka Zogu, la vârsta de 72 de ani

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2011   •   14:07

Printul mostenitor al Albaniei, Leka I Zogu, a murit, miercuri, la Tirana, la varsta de 72 de ani, ca urmare a unor probleme cardiace si pulmonare, a anuntat un purtator de cuvant al familiei, citat de AFP.

Leka I Zogu a incetat din viata miercuri la ora 07:40 locala (06:40 GMT) la spitalul din Tirana unde fusese internat saptamana trecuta, a precizat un medic de la respectivul spital. Printul mostenitor fusese internat in urma cu 10 zile, fiind in stare foarte grava si a fost in coma de atunci. "Sambata va fi zi de doliu national, Leka I Zogu urmand sa aiba parte de toate onorurile pe care le merita un rege', a declarat premierul Republicii Albania, Sali Berisha, in cursul unei reuniuni a Guvernului la Tirana.

Autoritatile albaneze au decis sa creeze un comitet guvernamental prezidat de vice-premierul si ministrul de Externe Edmond Haxhinasto, care se va ocupa de funeraliile care sunt prevazute sa se desfasoare sambata.

Leka I Zogu a revenit definitiv in Albania in iunie 2002, impreuna cu familia lui, dupa nici mai mult, nici mai putin decat 63 de ani de exil, ca urmare a unui acord incheiat cu autoritatile statului. Un grup de 60 de deputati a semnat o petitie in favoarea revenirii sale in tara la momentul respectiv.

Leka nu avea decat cateva zile cand tatal sau, Zog I, fost presedinte al Republicii, proclamat rege al Albaniei in septembrie 1928, a fost constrans sa paraseasca tara in 1939, fugand de invazia italiana. Zog I si-a trait restul zilelor in exil. Leka I Zogu era pretendent la tron din aprilie 1961, ca urmare a mortii tatalui sau. El a fost proclamat atunci "rege al albanezilor' de catre o "Adunare nationala a regatului' in exil, sub numele de Leka I, in cadrul unei ceremonii de incoronare la hotelul Bristol din Paris, la 15 aprilie 1961.

Printul mostenitor a vizitat prima oara Albania in 1993, dar Guvernul de la acel moment i-a interzis sa ramana in tara. El a revenit la Tirana in iunie 1997, intr-un moment in care autoritatile organizau un referendum pentru a decide forma de guvernamant a tarii.

Dupa referendum, intr-o tinuta militara si avand doua pistoale si doua grenade in mana, el a convocat o adunare pentru a face presiune asupra Comisiei electorale, acuzate ca ar fi falsificat rezultatele referendumului. Aceasta manifestatie s-a transformat intr-o revolta si s-a soldat cu doi morti si cinci raniti. Leka a parasit din nou Albania.
Tirana doreste repatrierea in Albania a cenusii regelui Zog I, care se afla depusa intr-o urna la cimitirul Thiais, din apropiere de Paris.

×
Subiecte în articol: deces tirana Albania leka i zogu