x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Albania şi-a depus candidatura la UE

Albania şi-a depus candidatura la UE

de Sînziana Stancu    |    28 Apr 2009   •   00:00

Albania, fostă ţară comunistă, criticată frecvent pentru corupţie şi crimă organizată, şi-a depus oficial candidatura la Uniunea Europeană, la o lună după aderarea la NATO.

"Pe Albania o aşteaptă o muncă enormă", a declarat premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, după ce a primit documentele oficiale de la omologul său albanez, Sali Berisha, care a ţinut să sublinieze "momentul istoric ce marchează reîntoarcerea Albaniei în familia naţiunilor europene", relatează AFP. "Albania consideră acest moment ca o datorie importantă", a spus Berisha.

PROCES COMPLICAT
Depunerea candidaturii este doar primul pas pentru obţinerea statutului de candidat - un proces de lungă durată, ce necesită acordul tuturor celor 27 de state membre ale UE. Mai multe ţări comunitare şi-au exprimat însă rezerve serioase faţă de candidatura Albaniei şi a altor ţări din Balcanii de Vest, invocând în special problemele instituţionale ale Uniunii şi necesitatea ratificării mai întâi a Tratatului de la Lisabona.

Croaţia, care a început negocierile de aderare în octombrie 2005, o dată cu Turcia, va fi probabil următoarea ţară care va deveni membră a UE, în 2010 sau 2011. Muntenegru şi-a depus candidatura în decembrie, iar Serbia intenţionează să o facă până la sfârşitul acestui an. Macedonia a obţinut în decembrie 2005 statutul de candidat oficial la UE, dar mai aşteaptă o dată pentru începerea efectivă a negocierilor de aderare. Bosnia a semnat în iunie 2008 un Acord de Stabilizare şi Asociere cu Bruxellesul - prima etapă a unui proces lung de apropiere de UE.

×
Subiecte în articol: externe