x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri britanice cu mize româneşti

Alegeri britanice cu mize româneşti

de Irina Stoica    |    07 Mai 2015   •   22:32
Alegeri britanice cu mize româneşti

A fost cea mai strânsă cursă electorală din ultimii ani din Marea Britanie. Iar rezultatul alegerilor proiectează deja un viitor Guvern fără majoritate în Parlament. Un Guvern care va trebui să se zbată nu doar pentru a-şi impune politicile, ci şi pentru a-şi asigura, de fapt, supravieţuirea.

Nici conservatorii lui David Cameron, nici laburiştii lui Ed Miliband nu au suficiente mandate parlamentare pentru a guverna. Formarea unei coaliţii sau asigurarea sprijinului pentru noul Guvern se anunţă, astfel, foarte dificilă.

Cu partidul radical UKIP printre forţele politice confirmate ale ţării, temele antiimigraţie şi presiunea pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor rămâne la ordinea zilei. În urma creşterii popularităţii UKIP, discursul negativ faţă de imigranţi, în special faţă de români şi de bulgari, a fost preluat şi de celelalte partide, inclusiv de conservatori şi laburişti.

Toate formaţiunile politice importante sunt de acord că e nevoie de măsuri care să reducă din povara pe care imigranţii o pun pe sistemul naţional de sănătate şi pe cel de ajutoare sociale. Aici vor fi afectaţi direct unii dintre românii stabiliţi în Regatul Unit - cei care nu muncesc, care trăiesc din şi pe banii statului britanic, de la care primesc locuinţe, alocaţii pentru copii şi servicii medicale gratuite. Un studiu Migration Watch din 2014 arăta că un britanic plăteşte anual echivalentul a 4.000 de euro pentru susţinerea financiară a imigranţilor săraci.
Pentru românii care muncesc şi plătesc impozite în Regatul Unit, nici laburiştii, nici conservatorii şi nici vreo alianţă posibilă în calculul post-elec¬toral nu ar veni cu măsuri care să îi afecteze. „Politica actuală nu mă afectează în niciun fel şi cred că nici cea viitoare. Doar mă deranjează risipa cu ajutoarele sociale, pe care nu cred că vreun guvern din Marea Britanie va reuşi vreodată să o ţină în frâu. E prea împământenită. Aş vrea să văd nişte proiecte prin care să pună lumea la muncă. M-am săturat de câte taxe plătesc”, e de părere Mihaela Dumitru, care trăieşte de 4 ani la Londra.

Românii, pioni în campanie
A fost o campanie electorală unde românii s-au trezit fără voie în postura de pioni. Iar generalizările care le-au adus, zi de zi, titulaturi precum „infractori”, „cerşetori”, „profitori” au afectat nu doar imaginea comu¬nităţii româneşti, ci şi pe cei mai mulţi dintre cei care trăiesc şi muncesc bine şi legal în Marea Britanie. Este şi cazul Simonei, care crede că, indiferent de rezultatul alegerilor, nu vor fi schimbări în bine pentru români. „Mereu vom avea această stigmă şi vor căuta mereu subiecte contra noastră. În campanie s-a pus foarte mult accent pe ce fac rău românii aici, nu pe faptul că noi plătim taxe, că mulţi suntem angajaţi la companii foarte mari sau, dacă nu suntem angajaţi la astfel de companii, suntem tot plătitori de taxe şi ne vedem de viaţa noastră”, spune românca.

Frână la ajutoarele sociale din toate părțile
Soluţiile propuse de politicieni diferă. Conservatorii au promis că vor bloca accesul imigranţilor la ajutoare sociale în primii patru ani de şedere. Laburiştii propun aceeaşi soluţie, dar restricţiile ar viza doar primii doi ani de şedere. Liberal-democraţii vor ca imigranţii care vorbesc prost sau deloc limba engleză să se ducă la cursuri. Tot ei sunt pentru promovarea imigranţilor cu calificări profesionale superioare, un proiect care i-ar avantaja pe românii cu studii superioare. Partidul Naţional Scoţian cere ca Scoţia să aibă mai multă autonomie în politicile privind imigranţii. Antieuropenii de la UKIP au propus, foarte tranşant, ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană şi să nu mai fie obligată să primească imigranţi săraci şi prost calificaţi profesional.
 

×