x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în peninsulă

Alegeri în peninsulă

de Anca Aldea    |    14 Apr 2008   •   00:00
Alegeri în peninsulă

ITALIA ● Berlusconi ar putea fi reconfirmat premier
Aproximativ 47 de milioane de alegători au votat ieri şi continuă să voteze astăzi pentru a alege 630 de deputaţi şi 315 senatori, precum şi pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali în 430 de localităţi.



ITALIA ● Berlusconi ar putea fi reconfirmat premier
Aproximativ 47 de milioane de alegători au votat ieri şi continuă să voteze astăzi pentru a alege 630 de deputaţi şi 315 senatori, precum şi pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali în 430 de localităţi.


Alegerile legislative anticipate au fost provocate de destrămarea coaliţiei de centru-stînga condusă de Romano Prodi. Prodi, fost preşedinte al Comisiei Europene, nu a reuşit să obţină un vot de încredere al Parlamentului din cauza conflictelor interne din partidul său, majoritar în cadrul coaliţiei de guvernare, şi a protestelor partidelor mici faţă de modificările la legea electorală.


LUPTĂ STRÎNSĂ. Cele mai recente sondaje arătau o revenire a miliardarului Silvio Berlusconi pentru un al treilea mandat la funcţia de premier, dar cu o majoritate incertă în Senat, care l-ar putea obliga să negocieze alianţe, comentează AFP. Fostul primar al Romei şi preşedintele Partidului Democrat, Walter Veltroni, a reuşit să se apropie de Berlusconi, dar diferenţa dintre cei doi era pînă la încheierea campaniei electorale de circa şase puncte.

Birourile de vot s-au deschis ieri, la ora locală 08:00 (09:00, ora României), pentru legislativele anticipate, la care liderul dreptei, Silvio Berlusconi (în vîrstă de 71 de ani), este considerat favorit în faţa rivalului său de centru-stînga, Walter Veltroni (52 de ani), prezent pentru prima dată în alegeri pentru un mandat naţional. Scrutinul s-a desfăşurat ieri, între orele 08:00-22:00, şi va continua astăzi, între 07:00 şi 15:00. Cetăţenii italieni cu domiciliul în străinătate au votat deja zilele trecute în proporţie de 41,66%, iar numărătoarea voturilor lor se va face astăzi, imediat după închiderea oficială a urnelor.


LOCALE. La scrutinul organizat anticipat, electoratul a fost chemat să aleagă între 147 de partide şi 16 candidaţi înscrişi pe liste pentru funcţia de premier. La alegerile locale, electoratul are de ales responsabilii a două regiuni din nordul ţării, a nouă provincii şi a 613 oraşe. Alegătorii au fost chemaţi la urne să desemneze 430 de primari ai unor localităţi situate în cea mai mare parte în nordul şi centrul peninsulei.


Doi români

Una dintre cele mai disputate circumscripţii – Primăria Romei – ar putea reveni favoritului Francesco Rutelli, actualul ministru al Culturii. Potrivit presei din peninsulă, principala miză a scrutinului o reprezintă victoria din primul tur a lui Rutelli, care a mai fost primar al capitalei în perioada 1993-2001. Analiştii nu exclud posibilitatea unei surprize de genul celei produse în 2006, cînd favoritul la Primăria Romei, Gianni Alemanno, a fost învins de Walter Veltroni. Pentru că nu au avut dreptul legal de a participa la alegeri pentru funcţia de primar sau viceprimar, doi români – actriţa Ramona Bădescu şi un fost consilier la Primăria din Roma, Gabriel Rusu – şi-au înscris candidaturile pentru consiliul Primăriei din Roma.

×
Subiecte în articol: externe