x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri in Ucraina - Candidatul reformist

Alegeri in Ucraina - Candidatul reformist

28 Oct 2004   •   00:00

La cei 50 de ani ai sai, candidatul opozitiei la prezidentialele de duminica din Ucraina, Viktor Iuscenko, si-a pus in gand sa schimbe lumea. Nu mai vrea coruptie, nu mai vrea corupti, vrea relatii pragmatice cu Rusia, dar privilegiate cu Occidentul.

LAVINIA TUDORAN

CRITICI. Puterea de la Kiev spune despre Iuscenko, un pro-occidental convins, ca ar fi "vandut americanilor"
Iuscenko a devenit, prin promisiunile sale, omul reformelor, spre deosebire de contracandidatul sau principal, premierul Viktor Ianukovici, vazut drept continuatorul actualului lider, Leonid Kucima. Multi analisti sustin insa ca Iuscenko este prea moale si are un anturaj destul de suspect pentru a-si putea duce la capat promisiunile facute ucrainenilor.

POPULAR. Economist de formatie, fost director al Bancii Nationale a Ucrainei si premier in perioada 1999-2001, Iuscenko a devenit in acea vreme una dintre cele mai populare figuri. Se poate lauda ca a relansat economia Ucrainei, ca a facut privatizari importante intr-un mod transparent, ca a majorat salariile si pensiile.

PIEDICI. In permanenta denigrat ori cezurat de presa ucraineana - controlata, de altfel, de putere - Iuscenko si-a facut cu greu o campanie electorala adevarata. Multe saptamani si-a intrerupt-o dupa ce a suferit de o maladie misterioasa care l-a schimbat fizic foarte mult. El a acuzat puterea ca l-a otravit, dar autoritatile de la Kiev sustin ca Iuscenko sufera de o infectie. Diferenta dintre el si Ianukovici este foarte mica, asa ca Iuscenko are sanse reale sa iasa victorios in alegerile prezidentiale.

×
Subiecte în articol: externe iuşcenko