Alegătorii din Slovenia sunt convocaţi duminică la urne pentru alegeri legislative în care fostul premier conservator Janez Jansa speră să revină la putere, după ce a agitat spectrul invaziei migranţilor în această mică ţară din zona euro, situată pe vechea "rută balcanică" a migraţiei.
Circa 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru acest scrutin proporţional, ce intervine după patru ani de guvernare de centru-stânga. Învins în 2014, când făcuse campanie din închisoare unde executa o pedeapsă pentru corupţie, Janez Jansa, 59 de ani, este creditat cu un avans net în sondaje, înregistrând 25,1% din intenţiile de vot, conform Institutului Ninamedia.
Astfel, el îl devansează la distanţă mare pe actualul premier de centru-stânga Miro Cerar, a cărui poziţie este şubrezită de patru ani de guvernare, în pofida unei creşteri economice record şi al cărui Partid al centrului modern (SMC) înregistrează 9,3% din preferinţele alegătorilor.
Premier între 2004 şi 2008, Jansa obţinuse un al doilea mandat în 2012 împreună cu Partidul Democrat Sloven (SDS), pe care îl conducea, dar a demisionat după un an, odata cu deschiderea unui dosar de corupţie soldat cu condamnarea sa în 2014. Liderul conservator, care a obţinut anularea sentinţei în acelaşi an, şi-a construit revenirea în prim-plan, împrumutând accente xenofobe de la aliatul său ungar Viktor Orban.
Premierul naţionalist conservator ungar i-a adus de altfel un sprijin puternic în timpul campaniei sale, mergând până a-l califica drept "garant al supravieţuirii poporului sloven". Omniprezent pe scena politică slovenă de la proclamarea independenţei în 1991 a acestei foste republici iugoslave, intrată în 2004 în UE, Janez Jansa, fost disident anticomunist, va trebui să ducă negocieri delicate pentru crearea unei coaliţii de guvernământ.
Astfel, independentul Marjan Sarec, fost actor devenit primar al unui mare oraş din provincie, apare în poziţia de a juca un rol capital, cu 11,9% din intenţiile de vot. În pofida reculului premierului în exerciţiu, blocul constituit de actuala majoritate de centru-stânga continuă să deţină 29% în sondaje, social-democraţii fiind creditaţi cu 12,4% şi partidul pensionarilor Desus, cu 7,1%.
În acelaşi timp, Jansa este asigurat de sprijinul micului partid de centru-dreapta Noua Slovenie (NSi, 7,7%). Institutele de sondare au subliniat că numărul mare al alegătorilor indecişi ar putea deschide calea unor posibile surprize în seara numărării voturilor. AGERPRES