x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri libere, dar secrete

Alegeri libere, dar secrete

16 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
Se apropie alegerile in Irak. Mai sunt circa doua saptamani pana la 30 ianuarie. Campania electorala este marcata de atacurile insurgentilor si de lipsa de pe strazi a candidatilor.
ANCA ALDEA

SECURITATE. Fortele americane stau la panda pe strazile Bagdadului
Este prea periculos pentru candidati sa cutreiere strazile pentru a sta de vorba cu oamenii. Tirurile razlete de arma, atentatele cu masina-capcana si exploziile sunt la ordinea zilei, relateaza cotidianul New York Times.

CAMPANIE-FANTOMA. Nici o zona din Irak nu este sigura. Nici macar sudul siit sau nordul kurd. Candidatii care s-au incumetat sa-si inscrie numele pe listele electorale se tem pentru viata lor si a familiilor lor. De frica, unii dintre ei nu-si fac publice propriile nume. Altii se intalnesc cu simpatizantii si cu eventualii votanti in locuri secrete si strasnic pazite de barbati inarmati pana-n dinti.

Electoratul este derutat. Populatia cu drept de vot stie mult prea putine lucruri despre numarul candidatilor inscrisi, despre programele lor electorale, despre promisiuni etc. Este o campanie-fantoma, spun parca pe o singura voce, tot mai multi irakieni. Unii dintre cei mai curajosi candidati care mai ies inca pe strazile irakiene sunt comunistii, care "asteapta de 35 de ani alegerile libere".

In Bagdad si Mosul, situatia parca a scapat de sub control. Rawaf Abdul Razak, candidat al Partidului National Democratic, a patit-o pe pielea lui. "Jocul s-a terminat. Daca nu te intorci la Dumnezeul tau si nu incetezi sa fii un tradator al tarii tale, atunci noi te vom trimite in iad", scria pe un biletel pe care Razak l-a gasit in poarta casei. Irakianul nu a renuntat la campanie, dar nu mai apare in mijlocul oamenilor.

MASURI. In sudul siit si nordul kurd, unde atacurile insurgentilor nu sunt tocmai la ordinea zilei, unii candidati isi permit sa-si organizeze campania in locuri publice. Autoritatile irakiene aproape ca nu mai stiu ce masuri de securitate sa adopte. Recent, au anuntat ca vor restrictiona traficul in perimetrul sectiilor de vot si vor plasa cordoane de politisti pentru a-i proteja pe alegatori.

"Alegerile nu inseamna doar punerea unei bucatele de hartie intr-o cutie", sustine Nasir Charderji, presedintele Partidului National Democratic, formatiune care are 48 de candidati.

Peste 7.400 de irakieni s-au inscris pe listele electorale. Autoritatile irakiene au anuntat ca vor exista 5.776 de sectii de votare, dar locatiile lor vor fi tinute secret pentru a nu le da ocazia rebelilor sa le arunce in aer. Potrivit unor informatii publicate de New York Times, majoritatea irakienilor sunt gata sa voteze pentru Alianta Irakiana Unita, o coalitie formata din partide siite conduse de Marele Ayatollah Ali al-Sistani.

×
Subiecte în articol: externe