x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri locale cu cântec în Kosovo. Principala miză: participarea sârbilor din nordul teritoriului

Alegeri locale cu cântec în Kosovo. Principala miză: participarea sârbilor din nordul teritoriului

de Adrian Mogos    |    03 Noi 2013   •   19:34
Alegeri locale cu cântec în Kosovo. Principala miză: participarea sârbilor din nordul teritoriului
Sursa foto: Adrian Mogoş
Corespondenţă din Priştina
Kosovarii au mers la vot la 3 noiembrie 2013 pentru a alege primarii şi consiliile locale din 32 de localităţi printre contracte suspecte, focuri de armă şi interdicţii aplicate pentru prima oară presei. La Priştina, principalele partide care-şi dispută consiliul local şi fotoliul de primar sunt LDK – Liga Democratică din Kosova şi Vetvendosje – Mişcarea pentru Autoderminare. LDK reprezintă aripa pacifistă din fostul UÇK – Armata de Eliberare a Kosovo, condusă de fostul preşedinte Ibrahim Rugova.  Pe de altă parte şi Vetvendosje are în conducere câţiva membri din fostul UÇK, dar mişcarea este preferată de cei mai mulţi dintre tineri.
Alegerile municipale, convocate în virtutea acordului de la Bruxelles vizând normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene, au ca principală miză participarea sârbilor din nordul teritoriului, în condiţiile în care aceştia nu recunosc autorităţile kosovare.

Scandal
Primul scandal s-a iscat în septembrie, când au apărut nemulţumiri în ceea ce priveşte acordarea contractului pentru transportarea urnelor cu voturi. Aceeaşi firmă primise şi contractul de a renova sediul biroului electoral central din Republica Kosova. “Noi spunem Kosova încă de la terminarea războiului”, mi-a spus un taximetrist, “tocmai pentru a ne diferenţia de sârbi care spun Kosovo”.

Cu arma la vedere

În după-amiaza zilei de luni, 28 octombrie, cu câteva zile înainte de alegeri, în centrul oraşului Skenderaj (n.r. - Subotica în limba sârbă) s-a auzit un foc de armă. Imediat s-a răspândit zvonul că protagonişti au fost Gani Geci şi Azem Syla, doi adversari politici care se duşmănesc încă din timpul războiului pentru independenţa Republicii Kosova. Azem Syla este deputat în Parlament din partea PDK – Partidul Democrat din Kosovo, iar Gani Geci a fost şi el parlamentar din partea LDD – Liga pentru Dardania. Familia lui Geci este foarte cunoscută în zona Văii Drenica, fiind cunoscută ca o susţinătoare a fostului preşedinte Ibrahim Rugova, decedat în 2005. Acesta a reprezentat partea pacifistă a UÇK. Gani a declarat că el nu a foslosit nici o armă, dar că are una de plastic pe care a arătat-o în câteva rânduri şi jurnaliştilor. “Un grup de membri ai PDK, printre care şi Azem Syla a trecut prin faţa casei noastre. Aceasta m-a făcut să scot pistolul. Se ştie că în timpul războiului Azem Syla de ordonat să fiu omorât”, a spus Geci. Atentatul a eşuat, Geci scăpând nevătămat. Nu şi cei doi prieteni care-l însoţeau. Syla a fost comandantul statului major general al UÇK în Skenderaj în timpul războiului. Poliţia nu a arestat pe nimeni, în schimb, Syla a precizat că toată povestea va fi cercetată de procurori, conform Agenţiei de Ştiri Iliria.

Poate tocmai de aceea, Comisia pentru Mass-media Independentă, instituţia care reglementează  activitatea mass-media în Republica Kosova a emis o decizie prin care practic jurnaliştilor li se pune pumnul în gură. Ei nu au voie să menţioneze numele partidelor politice, ale candidaţilor sau să dea detalii despre incidente, chiar dacă acestea implică şi focuri de armă. Sindicatul jurnaliştilor kosovari a precizat că această decizie reprezintă o violare a dreptului fundamental al cetăţenilor de a fi informaţi. “Este prima oară când Comisia ia această decizie. Au fost presiuni internaţionale pentru adoptarera acestei decizii care chipurile ar duce la alegeri corecte. Din fericire, Comisia nu poate controla mediul online”, a declarat pentru Jurnalul Naţional un jurnalist de la revista de investigaţii Prepotr. Pentru a evita votul multiplu, alegătorilor din Kosova li se pulverizează o substanţă pe unul dintre degete. Aceasta nu dispare decât după mai mult de o zi, iar la intrarea la vot, kosovarilor le se verifică mâna cu un aparat special.
Preşedintele Atifete Jahjaga a votat la Sala Polivalentă 1 Octombrie din Priştina. Înainte de a candida la Preşedinţie, Atifete Jahjaga a fost inspector general adjunct al Poliţiei din Republica Kosova


×
Subiecte în articol: alegeri kosovo