x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri parlamentare în Iran, primele după protestele din 2009

Alegeri parlamentare în Iran, primele după protestele din 2009

02 Mar 2012   •   07:28
Alegeri parlamentare în Iran, primele după protestele din 2009

Aproximativ 3.400 de candidati sunt inscrisi la acest scrutin, boicotat de principalele miscari ale opozitiei reformatoare, in semn de protest fata de reprimarea severa a manifestatiilor au avut loc dupa realegerea - contestata - a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in 2009.

Sectiile de vot s-au deschis in aceasta dimineata in Iran, unde circa 48 de milioane de alegatori sunt chemati sa-i aleaga pe cei 290 de deputati ai Majlis (parlamentul), care, foarte probabil, va continua sa fie dominat de conservatorii aflati la putere.

In conditiile in care Iranul este supus unei presiuni internationale in crestere pentru programul sau nuclear controversat, principala miza a acestor alegeri este ca regimul sa poata afisa o prezenta mare la urne.

Mergand sa voteze, populatia "va da o palma puterilor hegemonice" si "isi va dovedi hotararea de a rezista in fata inamicului", a afirmat ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Comandantul politiei, generalul Esmail Moghaddam, a dat asigurari ca securitatea este perfect asigurata si ca scrutinul se poate desfasura fara incidente sau manifestatii din partea opozitiei.

Rezultatele votului ar urma sa fie cunoscute in cel mult trei zile, a anuntat Ministerul de Interne.

×