x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri pe-o stăncă

Alegeri pe-o stăncă

de George Daniel Ripa    |    01 Sep 2007   •   00:00
Alegeri pe-o stăncă

Guvernul de la Kiev va organiza alegeri locale pe Insula Şerpilor, pentru a dovedi că stănca din Marea Neagră este locuită, cu toate că populaţia majoritară este formată din două familii de pelicani şi una de berze.

Guvernul de la Kiev va organiza alegeri locale pe Insula Şerpilor, pentru a dovedi că stănca din Marea Neagră este locuită, cu toate că populaţia majoritară este formată din două familii de pelicani şi una de berze.

Vicepremierul ucrainean Aleksandr Kuzmuk s-a deplasat in această săptămănă in Insula Şerpilor pentru a le da celor căţiva oameni de pe insulă o veste mare: vor fi chemaţi să voteze in cadrul unor alegeri locale, pentru a-şi alege primarul şi un consiliu local. "Acolo unde lucrează instituţii şi totul corespunde statutului de aşezare omenească fireşte că se impune o conducere legală", a spus Aleksandr Kuzmuk, citat de Interfax-Ucraina.

Decizia de a organiza alegeri pe stăncă are ca scop demonstrarea faptului că acolo există o aşezare omenească, pentru a putea fora in zonă zăcămintele de hidrocarburi. Dacă o insulă este locuită, legile internaţionale ii dau şi dreptul la platou continental de 20 km. Oficial, pe insulă se află 36 de oameni.

POŞTĂ ŞI FAR. Oficialul ucrainean susţine că pe insulă funcţionează 22 de obiective economice, printre care un far, o staţie de cercetare, o secţie de poştă, o bancă şi o unitate de grăniceri. Kuzmuk susţine că decizia finală in privinţa organizării alegerilor va fi luată abia după ce vor avea loc alegerile legislative din Ucraina, la sfărşitul lunii septembrie. "Insula Şerpilor este locul potrivit pentru un hotel excelent cu plaje minunate", a declarat Kuzmuk. Din nefericire pentru oficialul ucrainean, un hotel dotat cu piscină, un teren de tenis şi unul de golf ar ocupa aproximativ jumătate din spaţiul insulei. Căt despre plajele despre care vorbeşte oficialul ucrainean, acestea sunt foarte bune doar pentru doritorii de sport extrem, insula fiind inconjurată de stănci. Insula nu este dotată cu un sistem de incălzire centralizat şi nu are apă potabilă.

INTERES. "Noi acţionăm astfel incăt să contribuim la dezvoltarea ţării noastre", a răspuns responsabilul ucrainean la o intrebare care viza poziţia Romăniei, care consideră Insula Şerpilor o simplă stăncă. Insula este in centrul unui conflict diplomatic intre Bucureşti şi Kiev la Curtea Internaţională de Justiţie. O decizie in privinţa delimitării spaţiilor maritime ale Romăniei şi Ucrainei in Marea Neagră e de aşteptat in 2008.

Ouă la Kiev

4.000 de oameni au aruncat cu ouă in clădirea Ambasadei Romăniei de la Kiev pentru a protesta faţă de "revendicările teritoriale ale Bucureştiului asupra teritoriilor ucrainene". Protestatarii au fluturat drapele in culorile naţionale ale Ucrainei, iar pe pancartele purtate se putea citi printre altele: "Bucureşti, măinile jos de pe Ucraina!", "MAE, spune adevărul despre pretenţiile romănilor!", "UE, ia atitudine faţă de minţile infierbăntate ale romănilor!" sau "NATO, calmează Ro-mănia!". MAE romăn a anunţat ieri că, in pofida cutumei in astfel de situaţii, autorităţile ucrainene nu au prevenit Ambasada Romăniei la Kiev in legătură cu acest eveniment, iar forţele de ordine ucrainene au intervenit cu intărziere. MAE consideră lozincile scandate ca reflectănd "spiritul unei mentalităţi invechite, infirmate de cursul istoriei".

×
Subiecte în articol: externe insula