x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale în Mexic, rezultate preliminare: Enrique Pena Nieto a câştigat scrutinul şi a devenit preşedinte

Alegeri prezidenţiale în Mexic, rezultate preliminare: Enrique Pena Nieto a câştigat scrutinul şi a devenit preşedinte

02 Iul 2012   •   05:35
Alegeri prezidenţiale în Mexic, rezultate preliminare: Enrique Pena Nieto a câştigat scrutinul şi a devenit preşedinte

Candidatul Partidului Revolutionar Institutional (PRI) din Mexic, Enrique Pena Nieto, a castigat duminica alegerile prezidentiale mexicane cu un scor cuprins intre 37,93 si 38,55 la suta din voturile exprimate, a anuntat Institutul federal electoral (IFE).

La ora locala 23.45 (luni, 07.45 ora Romaniei) Nieto avea 42% din intentiile de vot, fata de 31% cat avea candidatul stangii, Andres Manuel Lopez Obrador. Scorul candidatului guvernamental Josefina Vazquez Mota, din cadrul Partidului Actiunii Nationale (PAN, conservator), se situeaza intre 25,1 la suta si 26,03 la suta, a anuntat presedintele IFE, Leonardo Valdes, in aceasta prima evaluare oficiala.

"Cu totii am castigat aceste alegeri. Nu vom face niciun pact sau armistitiu cu gruparile mafiote", a declarat Pena Nieto, dupa anuntarea primelor rezultate.

Aceste procente au fost obtinute gratie unui calcul bazat pe un esantion de voturi reale in 7.500 din cele 144.000 de birouri de vot instalate in tot Mexicul. Marja de eroare a acestei "numaratori rapide" este de jumatate de punct in plus sau in minus, a precizat Valdes.

Potrivit BBC News, daca victoria lui Nieto se confirma, PRI va revenit la putere dupa o pauza de 12 ani. Anterior alegerilor din 2000, cand a pierdut in fata Partidului Actiunii Nationale (PAN, conservator), PRI condusese tara timp de 71 de ani.

Noul presedinte al Mexicului, in varsta de 45 de ani, este casatorit cu o actrita de telenovele si a fost acuzat ca a depasit fondul pentru campanie, 330 milioane de dolari, si a primit acoperire favorabila de la televiziunea Televisa.

×