x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rishi Sunak convoacă alegeri în Marea Britanie pentru 4 iulie

Rishi Sunak convoacă alegeri în Marea Britanie pentru 4 iulie

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   19:41
Rishi Sunak convoacă alegeri în Marea Britanie pentru 4 iulie
Sursa foto: Hepta

Premierul britanic Rishi Sunak a convocat miercuri alegeri naționale, stabilind data de 4 iulie ca dată a scrutinului. Analizele făcute arată că Partidul Laburist, aflat în opoziție, va câștiga în fața conservatorilor lui Sunak după 14 ani.

Punând capăt unor luni de speculații cu privire la momentul organizării unui nou scrutin, Sunak, în vârstă de 44 de ani, a anunțat în fața Downing Street nr. 10 că a convocat alegerile mai devreme decât se așteptau unii, o strategie riscantă în condițiile în care partidul său este mult în urmă în sondajele de opinie, scrie Reuters.

Sunak se îndreaptă spre alegeri nu doar cu mult în urma laburiștilor în sondaje, ci și destul de izolat de unii membri ai partidului său și din ce în ce mai dependent de o mică echipă de consilieri care să-l ghideze în ceea ce se anunță a fi o campanie dificilă.

Dar el pare să fi decis că, având în vedere unele câștiguri economice, cum ar fi scăderea inflației și creșterea economiei în cel mai rapid ritm din ultimii aproape trei ani, acum este momentul să își asume un risc și să prezinte oficial alegătorilor agenda sa pentru un nou mandat.

Fostul bancher și ministru de finanțe a preluat funcția de prim-ministru în urmă cu mai puțin de doi ani. De atunci, el s-a străduit să definească ceea ce reprezintă, devenind din ce în ce mai frustrat de faptul că ceea ce el consideră a fi succesele sale nu au fost apreciate.

Ambele partide au dat aproape startul campaniei pentru alegeri, iar liniile de atac privind economia și apărarea sunt deja bine trasate.

Sunak și guvernul său îi acuză pe laburiști că se pregătesc să crească taxele dacă vor ajunge la guvernare și spun că partidul nu ar fi o alternaativă sigură pentru Marea Britanie într-o lume din ce în ce mai periculoasă, deoarece nu are un plan, acuzații pe care opoziția le neagă.

Laburiștii acuză guvernul de proastă gestionare economică timp de 14 ani, o guvernare care a lăsat oamenii într-o situație mai proastă, cu o serie de administrații haotice care nu au reușit să ofere stabilitatea pe care antreprenorii o doreau pentru a stimula creșterea economică.

Laburiștii au declarat înainte de anunțul lui Sunak că sunt mai mult decât pregătiți pentru alegeri.

„Suntem pe deplin pregătiți să mergem ori de câte ori premierul va convoca alegeri. Avem o campanie pe deplin organizată și operațională pregătită să pornească și credem că țara cere cu insistență alegeri generale”, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului laburist, Keir Starmer.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alegeri rishi sunak Marea Britanie