x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri sub spectrul unui razboi civil

Alegeri sub spectrul unui razboi civil

25 Ian 2005   •   00:00

Peste 7.400 de candidati pe 275 de locuri in Parlament, peste 5.000 de sectii de votare, peste 25.000 de observatori. Alegerile din Irak suscita interesul comunitatii internationale, dar si temeri ca votul va fi marcat de violente.


ANA ILIE

TENSIUNE. Afisele electorale ale partidelor si aliantelor politice au impanzit Irakul, in asteptarea alegerilor
A ramas mai putin de o saptamana pana la primele alegeri libere din Irak de dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, si perspectivele unui scrutin linistit sunt tot mai reduse. Unii se tem chiar ca duminica, la urne, in loc sa se croiasca drum democratiei, s-ar putea declansa un razboi civil.

AMENINTARI. Pe de o parte, exista mesajul teroristului numaul unu din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, care a avertizat ca va declansa "un razboi dur impotriva principiului democratiei si a celor care incearca sa o puna in aplicare". Pe de alta parte, sustin cei care estimeaza o escaladare a violentelor, multe regiuni irakiene pun mari probleme pentru desfasurarea votului.

Cu toate ca americanii incearca sa minimizeze problema, argumentand ca doar patru dintre cele 18 provincii irakiene prezinta riscri, nu trebuie scapat din vedere ca cele patru provincii "rebele" contin orasele Bagdad si Mosul, si aproape jumatate din populatia tarii.

LA SECRET. Mai mult de 7.400 de candidati sunt inscrisi pe listele pentru Parlament, dar identitatea lor nu fusese inca facuta publica ieri, din motive de securitate, urmand sa fie data publicitatii cel tarziu azi. Acestia sunt, in general, fosti exilati ai regimului Saddam sau lideri locali practic necunoscuti in afara regiunilor lor de bastina. Ei candideaza din partea a 111 partide si aliante pentru cele 275 de locuri ale legislativului. Potrivit Constitutiei, odata ales, Parlamentul il va desemna pe presedintele Irakului.

PE PICIOR DE FUGA. Tot secret ramane si amplasamentul celor 5.000 de sectii de votare, iar Ministerul de Interne a avertizat ca locatia acestora poate fi schimbata intr-o clipa, in caz ca exista amenintari la securitatea alegatorilor sau a celor care organizeaza scrutinul.

Comisia electorala a decis prelungirea pana azi a inregistrarii observatorilor scrutinului. Numarul acestora depaseste 25.000 de persoane, desi reprezentantii organizatiilor internationale sunt doar 128.

VIOLENTE
In ultimele zile, atacurile impotriva locatiilor cele mai probabile a fi transformate duminica in birouri de vot s-au multiplicat. Barbati mascati au atacat zece astfel de centre de vot luni seara, in provincia Salaheddin, aflata la nord de Bagdad. In majoritatea cazurilor a fost vorba despre atacuri impotriva unor scoli, sedii, unde s-ar putea instala sectiile de vot. Obuzele si rachetele au facut mari pagube materiale, dar nu au ranit pe nimeni. Toate aceste atacuri au fost revendicate de gruparea islamista a lui Abu Mussab al-Zarqawi, cel care a declarat razboi scrutinului din data de 30 ianuarie si siitilor, cei care sunt considerati favoriti la alegeri.
×
Subiecte în articol: externe