Opozitia pro-rusa din Ucraina a avut castig de cauza la legislativele desfasurate ieri, dand peste cap "Revolutia portocalie" din decembrie 2004. De rezultatul final al scrutinului depinde nominalizarea premierului Ucrainei si orientarea europeana a tarii.
Cele mai sumbre previziuni ale democratilor ucraineni s-au adeverit. Partidul Regiunilor, condus de fostul candidat la presedintia Ucrainei, Viktor Ianukovici, a obtinut cele mai multe mandate in viitorul Legislativ de la Kiev, potrivit primelor sondaje efectuate la iesirea de la urne. Formatiunea pro-rusa se afla in fruntea cursei electorale, cu 33% din voturi. IULIA, PE CAI MARI. Surpriza cea mai mare este clasarea pe a doua pozitie a Blocului Iulia Timosenko, infiintat si condus de femeia care a impartit cu presedintele Viktor Iuscenko succesul "Revolutiei portocalii" din 2004, succes care a plasat-o, pentru o vreme, in functia de premier. Partidul Iuliei Timosenko a obtinut 23% dintre voturile exprimate, devansand clar Ucraina Noastra, formatiunea presedintelui (14%). Sanse considerabile de a avea reprezentanti in cele 450 de fotolii parlamentare au si Partidul Socialist, apropiat presedintelui (5% din sufragii), Partidul Comunist si extremistii de stanga, ambii cu cate 3%, ambii foarte ostili sefului statului. DATA-LIMITA. Desi sondajele arata ca ucrainenii il vor taxa pentru promisiunile electorale neonorate, presedintele Viktor Iuscenko a spus ca alegerile de ieri sunt primele "cinstite si democratice" si ca puterea "a facut imposibilul ca acest vot sa fie corect". Data-limita pentru publicarea rezultatelor alegerilor legislative este 10 aprilie. Guvernul trebuie format pana la 10 iulie, la 30 de zile dupa crearea majoritatii parlamentare. In cazul nerespectarii acestui termen, seful statului are posibilitatea de a dizolva Legislativul si de a convoca un nou scrutin.Citește pe Antena3.ro
POSIBILE COALITII SI ALIANTE
|
Daca rezultatele sondajelor sunt confirmate la numaratoarea voturilor, presedintele Viktor Iuscenko se vede pus in fata unor optiuni pe care nu le-a luat pana acum in calcul. Estimarile de dinaintea scrutinului aratau ca partidul sau se va clasa al doilea si i-ar putea oferi o alianta Iuliei Timosenko. Ieri, Iuscenko anuntase ca intentioneaza sa inceapa consultari pentru o eventuala reunificare a "echipei portocalii", crezand ca, impreuna, partidul Ucraina Noastra si Blocul Iulia Timosenko ar obtine circa 37% din mandatele parlamentare. Ieri seara, cifrele aratau ca presedintele este departe de postura de a face oferte. In schimb, Timosenko e pe cai mari, avand sanse, in cazul unei aliante eficiente, sa recastige postul de premier pe care l-a pierdut in septembrie 2005. Parlamentul ucrainean va dispune de prerogative extinse, in baza unei reforme constitutionale care a redus considerabil puterea presedintelui.
|