x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francezii din SUA au început să voteze pentru scrutinul prezidenţial

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francezii din SUA au început să voteze pentru scrutinul prezidenţial

21 Apr 2012   •   16:04
ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francezii din SUA au început să voteze pentru scrutinul prezidenţial

Zeci de persoane stateau la coada la Montreal, in fata Colegiului Stanislas, una dintre scolile franceze din oras, inca inainte sa se deschida cele 20 de sectii de vot la ora locala 8.00 (15.00, ora Romaniei).

Montreal are cel mai mare numar de alegatori francezi din America de Nord, cu 44.000 de cetateni inscrisi pe liste.

In acelasi timp a inceput votul in marile orase de pe coasta de est a Statelor Unite, inclusiv la New York, unde sunt 23.000 de alegatori inscrisi.

La Rio de Janeiro, sectia de vot instalata la Consulatul Frantei s-a deschis cu cateva minute dupa ora 8.00 si urma sa se inchida la 18.00 (24.00, ora Romaniei), a declarat un diplomat francez. Mai multi alegatori asteptau deja sa depuna buletinele de vot in urne.

"Aceasta este prima data cand francezii din strainatate nu vor vota in aceeasi zi. Toata America si Antilele vor vota sambata, intre 8.00 si 18.00", a explicat sursa citata.

Aceasta schimbare are ca scop sa le permita francezilor din strainatate sa voteze in aceleasi conditii ca ceilalti, adica fara sa cunoasca rezultatele votului.

Din cauza diferentei de fus orar, primii francezi care vor vota sunt cei care locuiesc in tari situate pe partea dinspre Atlantic a Americii de Sud.

Socialistul Francois Hollande, 57 de ani, este considerat favorit in primul tur in fata presedintelui in exercitiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, tot de 57 de ani. Cei doi ar urma sa se infrunte in cel de-al doilea tur de scrutin, la 6 mai, potrivit sondajelor.

Circa 15.000 de alegatori sunt inscrisi in Brazilia - cu 38 la suta mai multi decat in 2007. In total, 2,2 milioane de francezi locuiesc in afara teritoriului national si putin peste jumatate (1,15 milioane) sunt inscrisi pe listele electorale consulare.

(MEDIAFAX)
×