El a precizat că Ucraina reprezintă o "amenințare existențială" pentru Rusia, în timp ce Europa de Est constituie o "amenințare de gradul al doilea". Aceste afirmații au fost contestate de Mearsheimer, care a subliniat că Vladimir Putin nu și-a exprimat niciodată dorința de a cuceri state din estul Europei.
"În ceea ce privește Ucraina – Ucraina ar trebui să rămână sub supravegherea domnului Putin, fie complet neutră (ar fi mai bine să fie un stat prietenos, dar măcar să fie neutră), fie să devină a noastră. Cu neutralitatea s-a încercat și s-a eșuat, deci ar trebui să fie a noastră", a declarat Dughin, citat de observatornews.ro.
Alexandr Dughin a continuat prin a spune că "Ucraina reprezintă pentru noi o amenințare existențială de gradul întâi, în timp ce Europa de Est este o amenințare de gradul al doilea. În ceea ce privește Europa de Est, voi repeta: să fie neutră sau să fie a noastră. Oameni ca Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei) sau Georgescu din România înțeleg asta foarte bine. Noi nu putem tolera entități ostile, slabe sau agresive aflate la o distanță periculoasă față de noi".
Profesorul Mearsheimer a atras atenția asupra faptului că declarațiile făcute de Dughin nu reprezintă ideile reale ale lui Vladimir Putin, în condițiile în care "acesta nu a declarat niciodată că vrea să cucerească vreun stat din Europa de Est", iar "Armata Rusă nici nu are capacitatea de a face acest lucru"..