x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandr Lukaşenko: Nu vrem să ne mai înclinăm în faţa Rusiei!

Aleksandr Lukaşenko: Nu vrem să ne mai înclinăm în faţa Rusiei!

30 Mai 2009   •   00:00

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko spune că ţara sa nu mai trebuie "să se încline" în faţa Rusiei şi că trebuie "să îşi caute norocul" în altă parte, apropiindu-se de alţi parteneri, într-o aluzie la Uniunea Europeană. "Dacă nu merge cu Rusia, nu trebuie să suferim şi să ne înclinăm" şi nici "să ne văicărim şi să plângem. Trebuie căutat norocul în altă parte a lumii".



Lukaşenko, mult timp considerat ca un paria în Occident, a început o apropiere cu Uniunea Europeană în ultimele luni, în favoarea Parteneriatului de est instituit de Bruxelles pentru a dezvolta relaţiile sale cu şase foste republici sovietice, un proiect deloc apreciat de ruşi, aminteşte AFP. Şeful statului s-a adresat vineri primului său ministru, Serghei Sidorski, şi şefului Băncii Centrale, Piotr Prokopovici, veniţi săi îi spună lui Lukaşenko "cât de rău merg lucrurile cu Rusia".  "Aceasta mă forţează să îi întreb pe preşedintele rus /Dmitri Medvedev/ şi pe /primul ministru rus Vladimir/ Putin de ce ei nu ne ascultă", s-a înfuriat preşedintele belarus.

Această declaraţie intervine în ziua următoare unei vizite a lui Vladimir Putin, care, potrivit presei ruse, a fost marcată de tensiuni, întrucât Moscova nu a apreciat că Minskul insistă să primească un credit de 500 de milioane de dolari în deviză americană şi nu în ruble. "500 de milioane de dolari în ruble nu sunt bani. Belarus nu are nevoie de un asemenea credit", scria cu ironie cotidianul independent rus Kommersant, estimând că această chestiune a provocat "scandal".

Săptămâna trecută, Lukaşenko a criticat deja puternic Rusia, exprimându-şi regretul că Uniunea ruso-belarusă nu avansează şi estimând că atitudinea Moscovei faţă de Minsk îl forţează să se întoarcă spre Occident.

×
Subiecte în articol: externe