x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă maximă în Marea Britanie! Unul dintre teroriştii implicaţi în atacul de la Burgas ar putea viza Olimpiada de la Londra

Alertă maximă în Marea Britanie! Unul dintre teroriştii implicaţi în atacul de la Burgas ar putea viza Olimpiada de la Londra

23 Iul 2012   •   05:57
Alertă maximă în Marea Britanie! Unul dintre teroriştii implicaţi în atacul de la Burgas ar putea viza Olimpiada de la Londra

Autoritatile britanice sunt in stare de alerta maxima deoarece cred ca unul dintre teroristii implicati in atacul din Bulgaria ar putea ameninta securitatea Jocurilor Olimpice, de la Londra. Astfel, se banuieste faptul ca acest barbat ar detine un pasaport american sub numele de David Jefferson, scrie Daily Mail.

El s-ar fi imbarcat intr-un avion imediat dupa atacul terorist din Burgas in care sase oameni au fost ucisi. Acum, autoritatile israeliene se tem ca sportivii lor, care participa la Olimpiada de la Londra, ar putea fi tinte ale unui comando terorist iranian.

Potrivit Daily Mail, barbatul aflat in vizorul autoritatilor l-ar fi ajutat pe sinucigasul cu bomba din Bulgaria si, mai mult decat atat, ar detine un dispozitiv explozibil similar cu cel folosit la Burgas. Serviciile speciale britanice MI5 si Scotland Yard au marit gradul de alerta asupra delegatiei israeliene care participa la JO de la Londra, care vor incepe pe 27 iulie. Conform Sunday Times, guvernul israelian se teme sa nu se intample aceleasi incidente care au avut loc la JO de la Munchen in 1972, cand 11 sportivi au fost ucisi, astfel ca a trimis agenti speciali din Shin Bet sa se infiltreze si sa supravegheze evenimentul.

De asemenea, se banuieste ca serviciul de informatii externe al Israelului, Mossadul, ar fi trimis o echipa speciala in Europa pentru a identifica un grup de europeni "albi" care s-ar fi convertit la Islam si ar colabora cu fortele teroriste iraniene si cu Hezbollah, celebra organizatie terorista sprijinita de guvernul de la Teheran.

Potrivit publicatiei Sunday Times, citata de ziarul israelian Haaretz, autoritatile britanice au creat un amplu dispozitiv de securitate pentru Jocurile Olimpice, dispozitiv care include 17.000 de politisti si militari, precum si 7.000 de agenti ai unor firme private. Alti 12.500 de politisti vor patrula pe strazile din Londra, in afara obiectivelor olimpice.

Conform presei britanice, la subsolul stadioanelor au fost construite camere speciale de siguranta unde civilii vor fi transferati urgent in cazul unor atacuri teroriste.

Presupusul complice al autorului atentatului antiisraelian din Burgas este un cetatean american care locuieste in Varna, relateaza presa bulgara, citata de site-ul Novinite.com. Potrivit autoritatilor bulgare, complicele a fost filmat de camerele de supraveghere ale aeroportului din Varna la sfarsitul lunii iunie. Barbatul a locuit cateva nopti la un hotel din centrul orasului Varna, situat in apropiere de Burgas, dar anchetatorii bulgari nu reusesc sa afle unde este acum. Duminica, existau informatii ca suspectul se afla inca pe teritoriul Bulgariei.

De asemenea, expertii bulgari incearca sa il identifice oficial pe autorul atentatului de la Burgas, soldat cu moartea a cinci turisti israelieni si a soferului autocarului vizat. A saptea persoana decedata in atac este teroristul sinucigas.

×