x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă teroristă de nivel "grav" la Londra

Alertă teroristă de nivel "grav" la Londra

08 Ian 2011   •   09:47
Alertă teroristă de nivel "grav" la Londra

Efective importante de poliţie au fost mobilizate la Londra, în special în transporturi, pentru a respinge un eventual atac terorist.
  
Nivelul alertei în marile infrastructuri de transporturi a trecut de la "important" la "grav", ceea ce implică mobilizarea unor forţe suplimentare în gările din Londra şi pe aeroportul Heathrow, potrivit Sky News şi BBC, citate de antena3.ro.
  
Permisiile şi concediile au fost anulate în cadrul poliţiei transporturilor şi au fost cerute întăriri, o puternică prezenţă a forţelor de poliţie fiind aşteptată atât pe străzile capitalei britanice, cât şi pe Aeroportul Heathrow, au anunţat postul Sky News şi cotidianul The Daily Telegraph.



Nu există informaţii despre iminenţa unui atac. Sunt măsuri de precauţie
  
"Autorităţile subliniază că nu există informaţii despre iminenţa unui atac. Această măsură este luată ca precauţie", informează BBC.
  
O sursă din domeniul securităţii a declarat pentru Daily Telegraph că nu este vorba despre o ameninţare teroristă "iminentă", ci despre îngrijorări suscitate de activitatea detectată a câtorva celule extremiste.
  
Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane, care se ocupă de combaterea terorismului, s-a mulţumit să amintească faptul că nivelul de alertă în Marea Britanie este fixat la "grav", ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil, din ianuarie 2010".
  
"Ne vom adapta acţiunea în consecinţă, desfăşurând tot felul de acţiuni secrete sau publice reevaluate în mod constant", a declarat el.
  
Nivelul "grav" înseamnă că un atentat este considerat "foarte probabil" şi reprezintă penultimul nivel pe o scară de cinci, cel mai ridicat fiind cel "critic", în care un atac este iminent.
  
În cadrul acestui sistem de alertă global, există totuşi niveluri de alertă specifice pentru marile infrastructuri naţionale care nu sunt în mod normal făcute publice şi care se schimbă frecvent.
 
"Fiecare trebuie să rămână vigilent şi să informeze poliţia despre orice activitate suspectă", a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
  
Premierul britanic: Lupta împotriva terorismului este una dintre "priorităţile" Guvernului în 2011

Premierul britanic, David Cameron, a declarat la începutul lui ianuarie că lupta împotriva terorismului este una dintre "priorităţile" Guvernului său în 2011.
  
"Recentele arestări au arătat că această ameninţare este încă de actualitate", a subliniat premierul, în timp ce nouă bărbaţi au fost arestaţi şi inculpaţi în Marea Britanie pentru implicare în pregătirea de acte teroriste.
  
O altă sursă de îngrijorare pentru autorităţile britanice o reprezintă tentativa de atac sinucigaş de la începutul lui decembrie de la Stockholm, comisă de un suedez originar din Orientul Mijlociu dar care locuia în apropiere de Londra şi care a virat brusc către islamismul radical în timpul sejurului său în Anglia.
  
În 2005, patru atentate care au provocat moartea a 52 de persoane la Londra au fost comise de patru kamikaze, toţi de naţionalitate britanică.

×