Marea Britanie este în pericol de a deveni complice în folosirea foametei ca armă în războiul din Yemen, potrivit academicianului şi autorului Alex de Waal, scrie The Guardian.
“Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii şi alţii din consiliul de securitate riscă să devină complici în cea mai oribilă crimă privind foametea din acest deceniu”, a spus De Waal.
Yemenul a devenit infim în urma războiului dintre coaliţia Arabiei Saudite şi rebelii Houthi, care a dus ţara în stadiul foametei şi a dezlănţuit cea mai mare epidemie de holeră din lume.
La începutul acestei luni, coaliţia a închis graniţele Yemenului, blocând ajutoarele umanitare la intrarea în ţară. ONU a cerut ca blocada să fie ridicată, pentru a opri moartea a mii de oameni şi, în timp ce Arabia Saudită a anunţat, joi, că unele puncte cheie, aeriene şi maritime, vor fi redeschise petru a permite transportul de alimente şi medicamente, agenţiile au avertizat că doar accesul nerestricţionat va evita foametea.
“Dacă vezi pe cineva murind de foame, nu este doar pentru că s-a îmbolnăvit. Cineva a făcut asta acelei persoane. Yemen este, cu adevărat, cel mai şocant caz de foamete al generaţiei noaste, pentru că liniile culpabilităţii sunt atât de clare şi nu le neagă nimeni”, a spus analistul Africii, în Londra, în timpul promovării cărţii sale.