x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Algeria: Bouteflika obține un al patrulea mandat

Algeria: Bouteflika obține un al patrulea mandat

de Agerpres    |    18 Apr 2014   •   21:55
Algeria: Bouteflika obține un al patrulea mandat

Președintele algerian Abdelaziz Bouteflika, care aspira la un al patrulea mandat în ciuda problemelor sale de sănătate, a fost reales cu un scor confortabil de 81,53% din voturi la sfârșitul unui scrutin evitat de jumătate din alegători, informează AFP.

Joi, într-un scaun cu rotile și asistat de un bărbat care l-a însoțit până în cabina de vot, Bouteflika a votat la secția de votare a școlii din El Biar, unde a ajuns înconjurat de frații săi, dintre care Said, căruia i-a conferit puteri imense.

Rezultatul votului, anunțat vineri după-amiază într-o conferință de presă de ministrul de interne Tayeb Bélaiz, trebuie confirmat de Consiliul Constituțional, care are un termen de maximum 10 zile pentru a examina un eventual recurs.

Președintele ales trebuie apoi să depună jurământul într-o ceremonie publică "în prezența tuturor înaltelor instanțe" și "să intre în funcție imediat după aceea", potrivit Constituției.

Ali Benflis, principalul rival al lui Bouteflika, a obținut 12,18% din voturi, dar el a avertizat joi seară că nu va recunoaște rezultatele din cauza unei fraude "la mare scară".

Ministrul de interne a dat asigurări că poporul "a ales în mod liber într-un climat de transparență și neutralitate". Potrivit ministrului, poporul algerian l-a ales pe Bouteflika "în semn de recunoștință pentru ceea ce a făcut înainte și după independență" în 1962.

La 77 de ani și după cincisprezece ani la putere, Bouteflika trebuie să-și pună în practică promisiunea unei "republici reînnoite" și să angajeze reforme economice pentru a face țara mai puțin dependentă de petrol.

Scrutinul a fost marcat de violențe în Kabylia, la est de Alger, unde peste 70 de persoane au fost rănite în ciocniri între poliție și tineri, potrivit surselor locale. În această regiune rebelă, abținerea a fost puternică.  

×