x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aliaţii îi recomandă lui Silvio Berlusconi să ia o pauză

Aliaţii îi recomandă lui Silvio Berlusconi să ia o pauză

22 Ian 2011   •   11:43
Aliaţii îi recomandă lui Silvio Berlusconi să ia o pauză

Umberto Bossi, aliatul lui Silvio Berlusconi de la guvernare, i-a recomandat prim-ministrului să ia o pauză, dar care nu trebuie înţeleasă ca o invitaţie să demisioneze. Potrivit ziarelor italiene de sâmbătă, presiunea asupra magnatului continuă pentru cazul Ruby. Partidul Democrat este convins că va câştiga alegerile dacă Berlusconi va demisiona, în timp ce institutul care se ocupă cu sondajele de opinie îi contrazice aşteptările.

Umberto Bossi îi recomandă lui Berlusconi să ia o pauză, titrează cotidianul La Stampa. Liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, intervine din nou în cazul Ruby şi, considerând actuala situaţie din cadrul guvernului italian, îl sfătuieşte pe Berlusconi să 'meargă într-un concediu de odihnă pentru că de restul ne ocupăm noi'. Bossi a precizat că nu a cerut demisia prim-ministrului, 'pentru că ştim cu toţii că el nu face acest lucru'. Cu privire la ancheta în care Berlusconi este suspectat de prostituţie cu minore şi abuz de putere, Bossi a subliniat că, 'într-o ţară normală şi democratică, aceste lucruri nu se întâmplă. Nu se face atâta presiune pe o persoană. Aici este vorba de preşedintele Consiliului de miniştri, nu de Mafia!'. În acelaşi timp, avocaţii lui Silvio Berlusconi au comunicat procurorilor de la Milano că prim-ministrul nu se va prezenta la nicio audiere şi nu va accepta un interogatoriu pentru că nu ţine de competenţa lor să îl ancheteze.

Suveranul Pontif intervine în scandalul care zguduie politica italiană în aceste zile, scrie cotidianul Il Messaggero, citat de Agerpres. Papa Benedict al XVII-lea a invitat societatea şi instituţiile publice 'să îşi regăsească rădăcinile morale şi spirituale'. Preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, cardinalul Bagnasco, a anunţat că luni, în cadrul consiliului, se va discuta despre cazul Ruby. Cuvintele Papei sunt în consens cu cele al preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, care a îndemnat la găsirea unui echilibru între cei care au fost delegaţi să efectueze acţiuni penale şi cine a fost ales democratic să guverneze.

Partidul Democrat este convins că va câştiga dacă se vor face alegeri anticipate, informează cotidianul La Repubblica. Secretarul general al PD, Pierluigi Bersani, a declarat vineri că Italia trebuie să depăşească acest moment jenant, iar soluţia ar fi alegerile anticipate după demisia lui Berlusconi. Liderul PD a precizat că va aduce pe masa guvernului zece milioane de semnături ale simplilor cetăţeni care cer demisia lui Berlusconi.

Pe de altă parte, cotidianul Corriere della Sera precizează că, în ciuda scandalurilor, Berlusconi nu a scăzut în popularitate. Un sondaj de opinie realizat de Ipsos, institutul care se ocupă cu sondajele, arată că 70% dintre alegători 'nu consideră că Berlusconi este persecutat juridic şi că ar trebui să îşi schimbe comportamentul'. În acelaşi timp, scandalul nu afectează credibilitatea guvernului şi acelaşi procent l-ar vota din nou pe actualul prim-ministru. Profesorul Paolo Natale de la Universitatea de Stat de la Milano consideră că acest lucru se întâmplă pentru că Berlusconi nu are un adversar politic credibil.

×