x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadele Franţei din ţările arabe în alertă, după ce o revistă franţuzească a publicat caricaturi ofensatoare cu profetul Mohamed

Ambasadele Franţei din ţările arabe în alertă, după ce o revistă franţuzească a publicat caricaturi ofensatoare cu profetul Mohamed

19 Sep 2012   •   14:23
Ambasadele Franţei din ţările arabe în alertă, după ce o revistă franţuzească a publicat caricaturi ofensatoare cu profetul Mohamed

Ambasadele franceze, consulatele, centrele culturale si scolile frantuzesti din 20 de tari arabe sunt in stare de alerta, dupa ce o caricatura potential insultatoare la adresa profetului Mahomed a fost publicata de revista pariziana Charlie Hebdo.

Temerea este ca aceasta caricatura va declansa reactii violente in lumea araba, asa cum s-a intamplat si in cazul filmului-parodie "The Innocence of Muslims', care a dus la incidente soldate cu peste 30 de morti, printre care si ambasadorul SUA in Libia.

Jandarmi au fost postati deja in fata sediului revistei, in timp ce site-ul acesteia a fost deja spart si blocat de hackeri.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a declarat ca este ingrijorat de publicarea acestor caricaturi si ca a cerut sa fie luate masuri speciale de securitate in tarile in care 'publicarea caricaturii ar putea constitui o problema'.

Astfel, securitatea a fost intarita in ambasada Frantei din Cairo. In Jakarta, ambasada a aununtat ca se va inchide incepand de vineri. In Tunisia, toate scolile frantuzesti se vor inchide de azi pana luni.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a comentat la randul sau publicara caricaturii, afirmand ca "libertatea de expresie este unul dintre principiile fundamentale ale Frantei, la fel ca secularismul sau libertatea religioasa'.

Premierul a adaugat, insa, ca, in contextul actual, isi exprima 'dezaprobarea fata de asemenea excese'.

Liderii musulmani din Franta au indemnat credinciosii francezi la calm. Franta are cea mai mare minoritate musulmana din Uniunea Europeana, aproximativ 10% din populatia totala.

"Este o provocare prosteasca, inutila, grosolana si plina de ura', a declarat Dalil Boubakeur, rector la Marea Moschee din Paris. "Totusi, noi nu suntem niste caini ai lui Pavlov, care sa reactioneze la fiecare insulta', a adaugat acesta.

Revista Charlie Hebdo a ridiculizat, in trecut si alte figuri religioase, precum papa, caruia i s-a dedicat un numar special in 2008.

In numarul actual, coperta revistei arata un evreu ortodox impingand un personaj cu turban, care poate fi considerat profetul Mahomed, intr-un scaun cu rotile.

Personajul cu turban zice: 'Nu avem voie sa ne batem joc'.

Redactorul-sef al revistei, Gerard Biard, a declarat pentru BBC ca a publicat caricatura ca reactie la protestele cauzate de filmul "The Innocence of Muslims'.

"Publicarea acestor materiale nu duce la pierderea de vieti. Cine ucide oamenii? Nu noi, imi pare rau. Nu noi suntem cei violenti. Noi suntem doar jurnalisti', a declarat acesta.

Editorul revistei, Stephane Charbonnier, a declarat, la randul sau, ca revista nu se adreseaza musulmanilor habotnici.

"Nu le cer musulmanilor habotnici sa citeasca Charlie Hebdo, tot asa cum nici eu nu m-as duce intr-o moschee sa ascult niste predici care sunt impotriva a tot ceea ce cred'.

In noiembrie, anul trecut, revista Charlie Hebdo a fost atacata cu un cocktail Molotov, dupa ce, in caseta redactionala, profetul Mohamed a fost trecut in functia de 'redactor-sef'.

×
Subiecte în articol: charlie haribo caricaturi mahomed