x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadoarea americană la ONU critică ţările care nu votează la fel ca SUA la Naţiunile Unite

Ambasadoarea americană la ONU critică ţările care nu votează la fel ca SUA la Naţiunile Unite

27 Apr 2018   •   10:40
Ambasadoarea americană la ONU critică ţările care nu votează la fel ca SUA la Naţiunile Unite

O scădere cu 10% a proporţiei ţărilor care votează la fel ca SUA la Naţiunile Unite 'reprezintă un răspuns inacceptabil la investiţiile noastre', a afirmat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o declaraţie făcută joi, potrivit dpa.

Rezultatele voturilor relevă că un procent de 31% din cele 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU a votat în acelaşi mod ca SUA anul trecut, potrivit unui raport anual al Departamentului de Stat. Raportul a analizat 93 de rezoluţii votate în 2017.

Este o rată în scădere cu 10% faţă de situaţia din 2016, dar, istoric, este un indice ce se apropie de medie, conform raportului citat.

Aceste rezultate nu reflectă adecvat 'generozitatea' manifestată de SUA, care achită 22% din bugetul ONU, a afirmat Nikki Haley.

'Nu este un răspuns acceptabil la investiţiile noastre', a insistat ea.

'Preşedintele (Donald) Trump vrea să se asigure că banii din asistenţa noastră externă - cea mai generoasă din lume - servesc întotdeauna intereselor americane şi aşteptăm cu nerăbdare să-l ajutăm să vadă că poporul american nu va mai fi apreciat insuficient', a afirmat Haley.

Ambasadoarea americană la ONU a ameninţat în repetate rânduri că SUA vor lua măsuri împotriva ţărilor care nu susţin poziţia Statelor Unite în această organizaţie internaţională.

Înainte de votul în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care a criticat decizia americană de a reloca ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim, Washingtonul a ameninţat că va tăia ajutoarele pentru ţările care vor vota împotriva sa.

După ce statele membre ale ONU au votat în mod covârşitor împotriva deciziei americane, Haley a găzduit o recepţie la care i-a invitat doar pe reprezentanţii ţărilor care au sprijinit SUA.

Israel, Canada, Australia, Marea Britanie şi Franţa se numără printre ţările care înregistrează cea mai mare coincidenţă de vot cu SUA.

La polul opus se plasează Iranul, Siria, Venezuela, Coreea de Nord, Cuba şi Bolivia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nikki haley