x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Israelului îi cere lui Biden să nu readucă SUA în Acordul nuclear cu Iranul

Ambasadorul Israelului îi cere lui Biden să nu readucă SUA în Acordul nuclear cu Iranul

16 Noi 2020   •   22:19
Ambasadorul Israelului îi cere lui Biden să nu readucă SUA în Acordul nuclear cu Iranul

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat luni viitoarea Administraţie Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, conform site-ului de ştiri Axios.com.

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite şi Bahrainului, Dermer l-a îndemnat pe Biden să analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu şi să caute modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe, nu să revină la Acordul nuclear cu Iranul.

"Consultaţi-vă cu aliaţii din regiune. Discutaţi cu noi pentru a obţine o poziţie comună asupra abordării faţă de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci şi asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o poziţie mai bună în raport cu Iranul", a declarat Dermer.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, în 2018, retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că intenţionează să discute curând cu Joseph Biden.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, săptămâna trecută, clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră "neverosimile din punct de vedere tehnic" informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear.

Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri.

Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden