x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Rusiei : Participi la sistemul antiracheta NATO, devii tinta rachetelor rusesti

Ambasadorul Rusiei : Participi la sistemul antiracheta NATO, devii tinta rachetelor rusesti

21 Mar 2015   •   18:36
Ambasadorul Rusiei : Participi la sistemul antiracheta NATO, devii tinta rachetelor rusesti

Rusia considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat intr-un interviu ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin.

Intr-o declaratie data publicatiei Jyllands-Posten, ambasadorul Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat ca Rusia va considera drept tinte legitime orice tara care isi va da acceptul sa faca parte din infrastructura antibalistica a Aliantei Nord-Atlantice.
"Nu cred ca danezii inteleg foarte bine consecintele deciziei de a participa la sistemul antiracheta american. Daca acest lucru se va intampla, atunci navele daneze vor deveni tinte ale rachetelor nucleare rusesti.
Alaturandu-se sistemului antiracheta, Danemarca va deveni o amenintare pentru Rusia. Relatiile dintre tarile noastre se vor deteriora. Bineinteles, este decizia dvs. dar as vrea sa precizez ca vom pierde din punct de vedere financiar si al securitatii si increderii.
De asemenea, trebuie sa adaug ca noua generatie de rachete rusesti este capabila sa penetrece viitorul sistem antiracheta", a declarat Mihail Vanin pentru publicatia daneza.

"Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depasit limita. Rusia cunoaste foarte bine faptul ca sistemul antiracheta NATO este unul defensiv, nu este indreptat impotriva nimanui. Avem nenumarate neintelegeri cu partea rusa, dar este foarte important ca tonul discutiilor noastre sa nu escaladeze", a reactionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

Danemarca a acceptat, in august 2014, sa participe cu cel putin o fregata la sistemul antiracheta NATO din Europa, care va include elemente terestre, stationate in Romania si Polonia, si instalatii navale.

×