x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China amenință: „Exercițiile din jurul Taiwanului testează capacitatea armatei de a prelua puterea”

China amenință: „Exercițiile din jurul Taiwanului testează capacitatea armatei de a prelua puterea”

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   11:00
China amenință: „Exercițiile din jurul Taiwanului testează capacitatea armatei de a prelua puterea”
Sursa foto: Hepta

Beijingul spune că exercițiile în curs de desfășurare din jurul Taiwanului testează capacitatea armatei de a prelua puterea asupra insulei autoguvernate, la câteva zile după ce noul său președinte a depus jurământul.

Armata chineză a dat startul „jocurilor de război” joi dimineață, înconjurând Taiwanul cu nave și avioane militare.

Exercițiile, denumite „Joint Sword-2024A", au loc după ce Lai Ching-te a preluat săptămâna aceasta funcția de președinte al Taiwanului și a ținut un discurs de inaugurare pe care China l-a denunțat ca fiind o „recunoaştere a independenței", notează AFP.

Exercițiile fac parte dintr-o campanie de intimidare din ce în ce mai intensă a Chinei, care a efectuat o serie de exerciții militare la scară largă în jurul Taiwanului în ultimii ani.

Exercițiile de două zile testează „capacitatea de preluare în comun a puterii și controlul unor teritorii cheie", a declarat Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.

Națiunile Unite au cerut tuturor părților să evite escaladarea, în timp ce Statele Unite - cel mai puternic aliat și susținător militar al Taiwanului - au îndemnat „ferm" China să acționeze cu reținere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taiwan armata China