x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe America imigrantilor - Protestele "ilegalilor" blocheaza economia SUA

America imigrantilor - Protestele "ilegalilor" blocheaza economia SUA

de Mihaela Biliovschi    |    03 Mai 2006   •   00:00
America imigrantilor - Protestele "ilegalilor" blocheaza economia SUA
Corespondenta din Washington
Nu, America nu e locul unde gasesti caini cu covrigi in coada. Imigrantii ilegali se trezesc la ore la care nici cocosul nu canta.

Imigrantii ilegali iau drumul parcarilor, se aliniaza umar la umar. Apoi traiesc speranta ca un boss sa-i arunce in spatele camionului si sa-i duca la munca. Asa isi castiga existenta majoritatea celor peste 12 milioane de imigranti ilegali din Statele Unite. Numai ca le-a ajuns cutitul la os. Majoritatea sunt hispanici si aduna viata zi cu zi, de zeci de ani, pe teritoriul fagaduintei. Au copii, nepoti si stranepoti nascuti cetateni americani. Doar ei, parintii, bunicii, inca mai viseaza la documente legale si cetatenie. Alegerile se apropie, iar Congresul american va trece printr-un nou tir electoral in noiembrie. Imigrantii profita de perioada sensibila si pun la cale proteste nationale. "Hoy marchamos, mañana votamos" - adica "azi protestam, maine votam".

BOICOT. Unul dintre evenimente a avut loc pe 1 mai. E considerat cel mai mare protest al imigrantilor in istoria Statelor Unite. Peste un milion, in majoritate hispanici, au luat cu asalt 20 de mari orase in demonstratia numita "O zi fara imigranti". Evenimentul se vrea a fi un boicot economic. Sa evidentieze efectul negativ asupra economiei SUA intr-o zi in care lipseste mana de munca ilegala. Boicotul a avut succes. Protestatarii au reusit sa incetineasca si chiar sa opreasca din functiune afaceri cu reputatie internationala. Mai toate companiile in care forta de munca este majoritar formata din imigranti au stagnat pentru o zi.

Proteste s-au inregistrat in toate marile orase, mai putin in Washington. Micutul grup de manifestanti de la Washington, comparat cu sutele de mii din alte orase arata, poate, ca adevarata putere nu este in centrul politic al SUA. Ci, mai degraba, in centrele comerciale, de afaceri. Acolo unde sunt locuri de munca si chirii convenabile. Washington este locul in care politicienii fac legea. Insa influenta comunitatii se vede in centrele financiare. Imigrantii ilegali reprezinta una din marile probleme cu care se confrunta SUA in momentul de fata. Nimeni nu ia vreo decizie deoarece costul politic va fi decisiv, indiferent cum va arata decizia finala cu privire la soarta imigrantilor ilegali.

"Si se puede!" au mai spus imigrantii ilegali. Adica da, se poate. Ceea ce vor ei sta in puterea Congresului. Vor reforma drastica in domeniul imigratiei. Presedintele George Bush s-a aratat calm. Va semna legea daca Congresul va enunta una pertinenta. Cu alte cuvinte, arunca pisica in ograda Congresului.

ANEMIC
Mallul national, locul in care se petrec mai toate manifestarile cu participare numeroasa din Washington, a fost populat doar de turisti in dimineata lui 1 mai. Pe la orele 16:00, cand jurnalistii se saturasera sa astepte, isi fac aparitia cativa imigranti hispanici. Cu steagul SUA si sticle de apa. Vreo 10 la numar, incropesc un plan, dau cateva telefoane. Dupa ei, o masa de imigranti izvorand parca din iarba s-a alineat pentru a porni marsul catre Capitoliu. Aflu mai tarziu ca decizia lor era sa protesteze abia dupa ce termina munca. Pentru ca n-au vrut sa-si riste leafa pe-o zi si locul de munca. Toti vorbesc in spaniola. Cine sa-i inteleaga? Congresmanii in nici un caz. Norocul meu ca am inregistrat cateva cuvinte: "Vamos a la Casa Blanca". Ii urmez spre Casa Alba. Dupa 15 minute de protest, toata lumea a luat drumul caselor.
×
Subiecte în articol: externe