x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe America obeza - Epoca fast-food ne ucide lent

America obeza - Epoca fast-food ne ucide lent

de Mihaela Biliovschi    |    27 Aug 2006   •   00:00
America obeza - Epoca fast-food ne ucide lent
Corespondenta din Washington
Nu am talie de fotomodel, dar nici nu dau pe dinafara. Si nu inteleg de ce, de cateva luni de zile - mai exact de cand mi-am lasat adresa de e-mail pe la buticurile de haine - primesc mesaje cu promisiuni de a slabi in zece zile!

Adineauri am primit inca unul. Spunea asa: "Mihaela! Mai ai o sansa! Noi te vom ajuta sa-ti scoti silueta la plimbare. Sa fii mandra de felul cum arati. Sa fii din nou ca la 20 de ani. Slabeste 20 de pounds (9 kilograme) in doar zece zile!"

Doamne fereste, imi zic! Cum sa slabesc 20 de pounds cand, de fiecare data cand ma cantaresc, monitorul arata ca trebuie sa mai pun vreo 5 pounds (circa 2,5 kilograme) la varsta si inaltimea mea. Zambesc, satisfacuta, si-mi zic ca usoara celulita de pe burta poate sa mai astepte.

FENOMEN. Oameni mai grasi ca in SUA nu am vazut. E fenomenul fast-food. Americanii se indoapa zilnic cu hot-dogs, hamburgeri si cartofi prajiti. Apoi, cealalta explicatie e lipsa de exercitiu fizic. Cu masina la munca, masina la plimbare, masina la restaurant, masina la cumparaturi, masina la fast-food. Uneori se invart cu masina jumatate de ora sa gaseasca un loc de parcare mai aproape de usa mall-ului. Am patit-o si eu, o data. Fara sa realizez din primele momente. Cand nu ai timp sa poposesti intr-un restaurant, mergi la fast-food.

IN TREPTE. Mancarea e buna, prima data. Apoi ti se face greata. Dupa care urmeaza fenomenul de dependenta. Hamburgerii si cartofii prajiti te fac fericit. Si, uite-asa, cu mancare procesata - otrava organismului - , fara sa ma misc din masina, conducand mai mult pe pilot automat, am inceput sa simt cum imi creste celulita, alba, grasa, pufoasa! Si atunci, cum sa nu inteleg cand munti de fete tinere, 13, 14, 15 ani, arata de parca le-a turnat cineva grasime la radacina. E absolut infiorator. Analistii spun ca fenomenul obezitatii se manifesta in special la cei mai tineri si in randul populatiei de culoare. Fast-food, internet, televizor, lipsa de activitati sportive, sunt o combinatie care sigur iti face cariera in domeniu.

Nu exagerez daca spun ca din zece americani pe care-i intalnesc in drumul meu spre magazinul de vizavi opt sunt supraponderali. Si, cand spun supraponderali, ma refer la sute de kilograme. Copii si adulti.

NASTRUSNIC. Si, atunci, de ce sa ma mai mir ca nu-mi gasesc haine pe masura? Iata un secret: imi cumpar haine de la "Junior" sau "Small Petite". De la haine pentru adulti e minune sa gasesc un articol marcat cu marimea XS (ExtraSmall) care sa nu cada de pe mine. De ce? Pentru ca producatorii de imbracaminte au ridicat cota. Ce era inainte marcat cu Large, acum e marcat cu Small. Ca sa le dea americanilor senzatia de bine. Iar XXXL a devenit XL.

EXPERIMENT. Un american a facut un experiment, acum doi ani parca. Se chema "Supersize it!". Facuse un plan, sa manance vreme de o luna de zile doar de la fast-food. N-a apucat sa ajunga la final, pentru ca doctorul, care il consultase si inainte de experiment, i-a sugerat foarte serios sa renunte. Altfel, sanatatea lui va avea de suferit pentru tot restul vietii. Omul era afectat, nu doar fizic, dar si psihic.

FPMS. Adica Fat People Moving Slow. Asa aud adesea prin statiile de metrou, pe strazi sau prin magazine. Este un fenomen care, in SUA, nu mai este fenomen. Ci deja e o realitate si o imagine pe care o vezi la tot pasul in SUA, in special in Sud.

Si atunci, de ce sa ma mir cand 35 la suta din reclamele tv sunt la mancare, tot atat la cure de slabire si o alta portie semnificativa la autovehicule? Si de ce sa ma mir cand industria pastilelor miraculoase de slabit e infloritoare? Atat timp cat la putere e junk food, junk mailul meu va fi plin de reclame la cure de slabit.
×
Subiecte în articol: externe masina fast-food