x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe American decapitat de calaii Al-Quaeda

American decapitat de calaii Al-Quaeda

13 Mai 2004   •   00:00

„Nu veti primi acasa decat cosciuge". Acesta a fost mesajul pe care cinci luptatori Al-Qaeda l-au adresat americanilor inainte de a le decapita un concetatean si de a le oferi pe Internet imagini cu socanta executie.

LAVINIA TUDORAN

Nick Berg avea doar 26 de ani. Venise in Irak din Philadelphia. Avea o firma de echipament de comunicatii si spera sa faca afaceri profitabile in Irak. La inceputul lui aprilie a disparut. A fost gasit mort sambata, dupa o luna, in Bagdad.

GROAZA. Cei care l-au cunoscut au ramas impietriti marti seara cand au vazut la televizor imagini socante cu decapitarea lui Nick. Imaginile au fost date publicitatii de un site de Internet musulman. La inceputul filmului, un barbat imbracat in haine portocalii, ca detinutii de la Guantanamo, Cuba, a fost fortat sa se prezinte. El era Nick Berg. In spatele sau se aflau cinci barbati imbracati in negru si mascati.

AVERTISMENTUL. Cel din mijloc a citit un mesaj pentru americani: „Cum poate un musulman liber sa doarma linistit cand vede Islamul masacrat si demnitatea lui sangerand, cand vede fotografii rusinoase si oamenii Islamului batjocoriti diavoleste in inchisoarea Abu Ghraib? Nu veti primi inapoi acasa decat sicrie dupa sicrie". Mascatul a mai spus ca a vrut sa-l dea coalitiei pe Berg in schimbul unor detinuti de la Abu Ghraib, dar a fost refuzat.

EXECUTIA. Apoi a scos un cutit, s-a apropiat de Nick, l-a apucat de par si i-a inclinat capul. A taiat fara ezitari gatul americanului, de la care s-au auzit tipete de durere. Imaginile au starnit indignare in intreaga lume. Americanii au promis ca-i vor gasi pe calai. CIA banuieste ca decapitarea a fost executata de Abu Musab al-Zarqawi, membru cu rang al retelei Al-Qaeda, la ordinul lui Ossama ben Laden. Al-Zarqawi este cautat cu inversunare de fortele coalitiei, fiind raspunzator pentru numeroase atacuri antialiati in Irak. Pana una alta, americanii s-au ales cu primul act de razbunare dupa ce s-a aflat de torturarea prizonierilor irakieni. Parintii lui Nick Berg sustin ca militarii si liderii americani sunt indirect vinovati de moartea fiului lor.

Si alti straini ar putea sfarsi la fel

Mai multi analisti estimeaza ca si alti americani, dar si cetateni britanici ar putea fi ucisi in acelasi fel ca si Berg de catre radicalii din Irak. Mai ales ca mai exista numeroase fotografii cu prizonieri irakieni torturati. De asemenea, televiziunea americana CBS a transmis aseara un film legat de conditiile grele de detentie de la inchisoarea Abu Ghraib. In Irak, confruntarile au fost violente la Kerbala, in centru. Un numar de 25 de membri ai militiilor liderului radicalilor siiti, Moqtada Sadr, au fost ucisi. Sadr s-a angajat sa continue lupta impotriva trupelor americane si sa moara ca un martir.
×
Subiecte în articol: externe