x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii au dat deja buzna la vot

Americanii au dat deja buzna la vot

20 Oct 2004   •   00:00

Cu doua saptamani inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, in patru state americane au fost deschise deja sectiile de votare pentru electoratul care s-a hotarat asupra candidatului potrivit pentru Casa Alba.

ANCA ALDEA

TESTARE. La o circumscriptie electorala din Miami, statul Florida, electoratul s-a obisnuit repede cu masinile de vot electronic
In patru state americane - Florida, Texas, Colorado si Arkansas - alegatorii decisi pe cine sa aleaga in fruntea Casei Albe si-au putut exprima inca de luni optiunile fata de cele doua echipe inscrise in cursa electorala: republicanii George W. Bush si Dick Cheney, pe de o parte, si democratii John Kerry si John Edwards, pe de cealalta. Astfel, pana la scrutinul din 2 noiembrie, candidatilor nu le ramane decat sa se concentreze asupra electoratului indecis.

VOT INDIRECT. Potrivit Legii electorale, seful Casei Albe este desemnat de catre un colegiu format din 538 de electori, alesi din randurile senatorilor si reprezentantilor in Congres. Pentru a fi numit in fruntea tarii, viitorul presedinte trebuie sa obtina 270 de voturi in colegiul electoral. Daca nici un candidat nu intruneste majoritatea, seful statului va fi ales de catre Camera Reprezentantilor. Analistii sustin ca anul acesta nici Bush, nici Kerry nu intrunesc majoritatea de 538 de voturi ale electorilor.

Pentru a evita aglomeratia in ziua scrutinului, autoritatile din 31 de state au aprobat organizarea de alegeri pentru electoratul decis. Dintre acestea, doar patru si-au deschis pana acum sectiile de vot, statul Florida facand primul aceasta miscare. Analistii amintesc de rezultatele contestate ale alegerilor prezidentiale din 2000, cand Bush a castigat la limita in Florida. Diferenta de 537 de voturi, obtinute de Bush in fata contracandidatului sau de la acea vreme, democratul Al Gore, a fost solutionata dupa 36 de zile de confuzie si dupa interventia Curtii Supreme de Justitie.

VOT TIMPURIU. Anul acesta s-a renuntat la buletine perforate de vot, care au fost inlocuite cu aparate de vot electronic. Intr-o corespondenta a Radio Romania Actualitati se arata ca o scurta defectiune a sistemului computerizat din Florida a dus la numeroase proteste ale alegatorilor.

Si aglomeratia a reprezentat o problema pentru electoratul hotarat sa voteze de saptamana aceasta. La Houston, statul Texas, presedintele Bush a obtinut cel putin doua voturi de la parintii sai, Barbara si George Bush senior.

DIN SPATIU

Cel mai nou ocupant american al Statiei Spatiale Internationale nu vrea sa piarda ocazia de a-si exprima vointa politica in scrutinul de la 2 noiembrie. Cu ajutorul NASA, Leroy Chiao va vota din complexul orbital, printr-o legatura sigura de Internet. "Tin neaparat sa imi exercit dreptul civic", a spus Chiao, amintind ca legea prin care li se permite astronautilor americani, majoritatea locuind in Houston, Texas, sa voteze din spatiu, a fost semnata chiar de presedintele Bush, pe cand era guvernatorul acestui stat. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe bush