x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii construiesc în Israel un buncăr ultrasecret de 100 de milioane $. Muncitorii pot proveni doar din câteva ţări, inclusiv România

Americanii construiesc în Israel un buncăr ultrasecret de 100 de milioane $. Muncitorii pot proveni doar din câteva ţări, inclusiv România

de Istvan Deak    |    04 Dec 2012   •   18:52
Americanii construiesc în Israel un buncăr ultrasecret de 100 de milioane $. Muncitorii pot proveni doar din câteva ţări, inclusiv România

''US Army Corps of Engineers'' (USACE) intenţionează să supervizeze construcţia unei structuri subterane de cinci etaje pentru un complex al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), în mod ciudat numit „Site 911”, la o bază a Forţelor aeriene israeliene din apropiere de Tel Aviv, relatează cotidianul american The Washington Post.
Structura, a cărei construcţie este prevăzută să dureze peste doi ani şi să coste până la 100 milioane dolari, va avea săli de clasă la etajul 1, un amfiteatru la etajul 3, un laborator, uşi rezistente la şocuri, protecţie împotriva radiaţiilor neionizante şi o pază foarte strictă. Va fi nevoie de autorizaţie pentru toţi muncitorii din construcţii, zidul va fi păzit de gardieni, iar ni[te bariere vor separa structura de restul bazei.
Doar pentru contractanţi americani
Doar firme de construcţii din SUA vor avea permisiunea să liciteze pentru contract, iar propunerile erau aşteptate pentru data de 3 decembrie, potrivit celei mai recente notificări a USACE.
''Site 911'' este cel mai recent dintr-o istorie lungă de proiecte de construcţii militare asumate de SUA pentru IDF, în conformitate cu programul ''Foreign Military Sales'' (FMS) al SUA. Memorandumul de la Wye River din 1998 între Israel şi Autoritatea Palestiniană a dus la construirea de către SUA de structuri militare pentru israelieni în valoare de aproximativ 500 milioane dolari, cele mai multe dintre ele iniţial într-o parte nedezvoltată a deşertului Negev. Aceasta pentru a asigura baze de unde forţele IDF staţionate în Cisiordania să poată fi redesfăşurate.
Cooperare mai veche
Aşa cum se arată în revista ''European District'' a USACE sub titlul ''Engineering in Europe', au fost construite trei baze pentru a sprijini 20.000 de soldaţi, iar în cele din urmă forţele aeriene israeliene s-au mutat în aceeaşi zonă, creând baza aeriană de la Nevatim. O pistă nouă, cu o lungime de 2,5 km, a fost construită acolo de USACE, împreună cu aproximativ 100 de clădiri noi şi 10 kilometri de drumuri.
De-a lungul anilor, USACE a construit hangare subterane pentru bombardiere israeliene, instalaţii pentru manevrarea armelor nucleare (deşi Israelul nu recunoaşte că deţine astfel de arme), centre de comandă, baze de instruire, instalaţii de informaţii şi simulatoare, potrivit publicaţiilor USACE.
În ultimii doi ani, USACE, care are trei birouri în Israel, a finalizat o serie de hangare în valoare de 30 de milioane dolari la baza Nevatim, pe care revista o descrie drept ''un fost avanpost mic din deşert care a crescut devenind una dintre bazele aeriene cele mai mari şi mai moderne din ţară”. A supervizat, de asemenea, un proiect de 20 milioane dolari pentru a construi ateliere de întreţinere, hangare şi cartiere generale pentru a sprijini avionul israelian fără pilot ''Eitan''.
Angajarea de palestinieni, interzisă
''Site 911'', care va fi construit la o altă bază, pare să fie unul dintre cele mai mari proiecte. Fiecare din primele trei etaje subterane este de a fi aproximativ 41.000 metri pătraţi, potrivit notificării USACE. Cele două etaje de jos sunt mult mai mici şi deţin echipamente.
Preocupările legate de securitate sunt atât de mari încât lucrătorii neisraelieni angajaţi de constructor pot proveni numai din SUA, Canada, ţări din Europa de Vest, Polonia, Republica Moldova, Thailanda, Filipine, Venezuela, România şi China, potrivit notificării USACE. Angajarea de palestinieni este interzisă, se spune în notificare.
Printre alte reguli de securitate se numără: existenţa unei singure porţi de intrare şi ieşire; nepermiterea niciunei ieşiri sau intrări în timpul orelor de lucru, cu excepţia camioanelor de aprovizionare; gardienii vor fi cetăţeni israelieni cu experienţă în forţele aeriene israeliene; interdicţia privind culegerea de informaţii de orice tip în legătură cu activităţile bazei.
Cunoscuta firmă israeliană de arhitectură listată în planuri, ''Ada Karmi-Melamede Architects'', a acordat atenţie atât esteticii cât şi sensibilităţii viitorilor angajaţi.
Respect pentru religie
USACE a oferit o descriere minuţioasă a ''mezuza'' pe care trebuie să le furnizeze contractantul „pentru fiecare uşă sau deschidere” din structură. O ''mezuza'' este un pergament înscris cu versete ebraice din Tora, ataşat cadrului unei uşi în casa unei familii de evrei ca semn al credinţei. Toate mezuza vor trebui aplicate de rabinul bazei sau de reprezentantul desemnat al acestuia şi nu de personalul contractantului.
Scopul? Necunoscut.
Pentagonul a fost întrebat marţi care este scopul ''Site 911”. USACE a răspuns, miercuri, că numai un purtător de cuvânt al Ministerului israelian al Apărării ar putea explica acest lucru.
USACE caută un contractant şi pentru alt proiect secret în Israel, în valoare de aproximativ 100 milioane dolari, în vara viitoare - o structură complexă ce necesită servicii precum electricitate, comunicaţii, încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi instalaţii sanitare. Contractantul american trebuie să deţină o autorizaţie de securitate a SUA sau echivalentul israelian.

×
Subiecte în articol: Israel buncar