x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii nu mai cred în încălzirea globală

Americanii nu mai cred în încălzirea globală

23 Oct 2009   •   00:00
Americanii nu mai cred în încălzirea globală

Potrivit sondajelor, americanii se îndoiesc din ce în ce mai mult de realitatea fenomenului încălzirii globale, deşi cei care gândesc contrariul rămân majoritari. Creşterea numărului de americani care pun la îndoială realitatea încălzirii a fost remarcată în cazul tuturor orientărilor politice, dar în special în rândul independenţilor.



Astfel, 57 la sută consideră că există indicii solide care arată că temperatura medie a Terrei este în creştere în ultimele decenii, faţă de 71 la sută în aprilie 2008 şi 77 la sută în 2007, precizează Pew Research Center, un institut de cercetare independent din Washington.

Ancheta s-a desfăşurat în toată ţara pe un eşantion de 1.500 de adulţi chestionaţi prin telefon între 30 septembrie şi 4 octombrie, relatează AFP, citată de Mediafax. Americanii care consideră încălzirea globală drept o problemă foarte serioasă sunt mai puţini în prezent, 35 la sută faţă de 44 la sută în aprilie 2008 şi 45 la sută în 2007.

Din 2008, proporţia americanilor care consideră încălzirea globală un rezultat al activităţilor umane, printre care combustia hidrocarburilor şi cărbunelui, s-a redus semnificativ, la 36 la sută faţă de 47 la sută anul trecut, potrivit aceluiaşi sondaj.

Creşterea numărului de americani care se îndoiesc de realitatea încălzirii a fost remarcată în cazul tuturor orientărilor politice, dar în special în rândul independenţilor. Astfel, 53 la sută cred că încălzirea globală este reală comparativ cu 75 la sută în aprilie 2008.

În rândul republicanilor, în mod tradiţional mai sceptici faţă de acest fenomen, 35 la sută consideră că fenomenul este real, faţă de 49 la sută în 2008 şi 62 la sută în 2007.

Aceeaşi scădere se înregistrează şi în rândul democraţilor: 75 la sută dintre aceştia consideră fenomenul o realitate, faţă de 83 la sută în 2008.

În pofida acestei tendinţe, jumătate dintre americani sunt favorabili politicilor menite să limiteze emisiile de carbon, faţă de 39 la sută care se opun acestora. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe