x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii vor desecretiza mărturia lui Nixon din scandalul Watergate

Americanii vor desecretiza mărturia lui Nixon din scandalul Watergate

30 Iul 2011   •   12:08

Marturia secreta depusa de fostul presedinte Richard Nixon in scandalul Watergate poate fi facuta publica, dupa 36 de ani.
Hotararea a fost emisa de un judecator federal, Royce Lamberth, care a aprobat cererea facuta de istoricul Stanley Kutler de a avea acces la transcript, invocand semnificatia istorica a documentului de 297 de pagini.
Marturia nu va fi declasificata pana cand Guvernului nu i se va da sansa de a ataca decizia in apel.

"Desecretizarea marturiei presedintelui Nixon in fata «Marelui Juriu» va consolida datele istorice existente, va permite dezbaterea stiintifica si va ameliora intelegerea din partea publicului a semnificatiei unui eveniment istoric", si-a motivat judecatorul decizia.

"Nixon stia ca atunci cand depui marturie in fata unui Mare Juriu te expui la sperjur, asa ca pariez ca a spus adevarul", si-a exprimat sperantele istoricul Stanley Kutler.

Scandalul politic Watergate l-a fortat pe Nixon sa demisioneze in 1974. Nixon, care a murit in urma cu 17 ani, este singurul politician american care a fost ales de doua ori vicepresedinte si de doua ori presedinte, dar este si unicul presedinte al Statelor Unite care a demisionat. El a plecat de la putere dupa ce scandalul Watergate - identificat in constiinta comuna cu interceptarile ilegale la nivel inalt - a fost generat de o efractie la sediul Comitetului National Democrat, partidul rival. Sediul se afla intr-un complex cunoscut sub numele de Watergate.

Nixon, amenintat cu procedura de destituire, a depus marturie timp de doua zile, in California, in fata unui "Mare Juriu", in iunie 1975, la zece luni de la demisia sa.

Istoricul Stanley Kutler, profesor la Universitatea Wisconsin, a scris cateva carti despre Nixon si Watergate si anterior a reusit, recurgand tot la justitie, sa obtina inregistrarile audio pe care Nixon le facea in secret in Biroul Oval.

×