x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International: Criza economică loveşte în drepturile omului

Amnesty International: Criza economică loveşte în drepturile omului

29 Mai 2009   •   00:00

Amnesty International a subliniat efectele crizei mondiale asupra drepturilor omului. Raportul anual prezentat de organizaţie s-a concentrat anul acesta pe efectele crizei economice, fiind un mod de a aminti că lupta AI, care reuneşte două milioane de membri, priveşte şi respectul drepturilor economice, sociale şi culturale, relatează cotidianul La Croix.



Purtătorul său de cuvânt, Francis Perrin, spune că "actuala criză economică a existat înaintea căderii băncii americane Lehman Brothers din 15 septembrie 2008. Ea a început din ultimul trimestru al anului 2007 şi a fost marcată întâi de o criză alimentară şi energetică." El aminteşte că Banca Mondială (BM) estimează că actuala criză ar putea arunca în sărăcie 53 de milioane de persoane, exacerbând tensiunile sociale şi etnice. S-a şi întâmplat, de altfel, în Africa de Sud, unde mişcările împotriva refugiaţilor din Zimbabwe s-au soldat cu 60 de morţi şi 600 de răniţi, şi în "răscoalele foamei" din Camerun, unde au murit o sută de oameni.

Amnesty International atrage atenţia că nu trebuie să ne mulţumim cu tratarea economică a crizei, punând pe linia de plutire băncile în dificultate şi elaborând mai multe planuri de relansare. "Există riscul ca sănătatea şi educaţia să cadă victime ale acestei politici, ca obiectivele de dezvoltare ale mileniului, stabilite de ONU, să fie abandonate. Sănătatea şi educaţia sunt drepturi sociale şi culturale. Fac parte din drepturile omului pentru care ne luptăm", adaugă Francis Perrin.

AI a mai menţionat creşterea puterii, în contextul crizei, a G20, care reuneşte principalele ţări industrializate şi emergente. "Liderii lor trebuie să dea exemplu de respect al regulilor, mai ales în ceea ce priveşte drepturile omului. Realitatea este că în 14 din cele 20 de ţări am descoperit anul trecut acte de tortură", spune purtătorul de cuvânt al organizaţiei, citat de cotidianul La Croix. AI menţionează că recordul de execuţii capitale şi de condamnări la moarte este deţinut de China şi, în ceea ce priveşte Statele Unite, salută închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, încetarea tratamentelor degradante şi a detenţiilor secrete de lungă durată de către CIA. În schimb, regretă faptul că noul preşedinte american nu a suprimat detenţiile secrete pe termen scurt şi a renunţat să ceară un bilanţ real al celor două mandate ale predecesorului său în ceea ce priveşte drepturile omului.

Viitoarea acţiune a AI, care va fi lansată în toamnă, se va concentra asupra persoanelor în situaţie de sărăcie. Cuvântul de ordine al acestei campanii, "de foarte mare amploare şi pe mai mulţi ani", va fi: "Să cerem demnitate" şi va avea în vedere impactul activităţii companiilor asupra statelor fragile. "Luna viitoare, vom publica un raport asupra exploatării resurselor petroliere în Nigeria de către companiile Shell, Total, Chevron şi Eni. Aceste companii au un impact negativ asupra mediului şi asupra actualului conflict din Delta Nigerului. Fără îndoială, ele pun în aplicare pe plan local politici sociale şi de educaţie, însă în afara oricărui cadru statal", afirmă Antonio Manganella de la AI. Globalizarea împiedică astfel statele fragile să-şi protejeze cetăţenii", scrie în încheiere La Croix.

Sursa: Antena 3

×
Subiecte în articol: externe