Companiile italiene citate în raportul Amnesty International (AI) că exportă echipamente care pot fi folosite în acte de tortură vor să dea în judecată organizaţia, acuzând-o de calomnie, potrivit agenţiei ANSA.
"Nu vindem nici unul dintre produsele menţionate în raport", a afirmat Marc Busin, proprietarul companiei Defense System Srl. Acest producător de echipamente pentru Poliţie figurează printre cele cinci companii italiene acuzate într-un raport al Amnesty International că ar vinde instrumente ilegale în ţări care practică tortura.
Firmele italiene citate în document sunt: Defence System Srl, Access Group Srl, Joseph Stifter Sas, Armeria Frinchillucci Srl şi PSA Srl.
Totodată, în raportul AI intitulat "De la vorbe la fapte" (From Words to Deeds), România era citată că ar fi importat din Cehia şi Germania dispozitive pentru aplicarea de şocuri electrice, cătuşe şi sprayuri cu substanţe chimice, considerate "instrumente de tortură".
La rândul său, proprietarul companiei Armeria Frinchillucci a spus că va intenta o acţiune în justiţie împotriva AI. "Este o afacere de familie. Avem această afacere de cinci generaţii şi nu am vândut niciodată vreun produs care nu ar fi sută la sută legal", a explicat Massimo Moroni Frinchillucci.
Adolfo Urso, secretar de stat în Ministerul italian al Justiţiei, şi-a exprimat surprinderea şi a afirmat că Guvernul italian nu are cunoştinţă de exporturi ilegale.
Potrivit raportului AI, companiile europene profită de lacunele juridice pentru a participa la comerţul internaţional cu echipamente de Poliţie şi securitate concepute în scopul torturii.