x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amor portocaliu amar

Amor portocaliu amar

de Sînziana Stancu    |    22 Apr 2008   •   00:00
Amor portocaliu amar

RĂZBOI ● Premierul ucrainean spune că preşedintele îl consideră duşman
Reuniţi pentru a doua oară la conducerea Ucrainei, preşedintele şi primul ministru o ţin tot într-o ceartă, premierul acuzîndu-l pe şeful statului că îi blochează iniţiativele.



RĂZBOI ● Premierul ucrainean spune că preşedintele îl consideră duşman
Reuniţi pentru a doua oară la conducerea Ucrainei, preşedintele şi primul ministru o ţin tot într-o ceartă, premierul acuzîndu-l pe şeful statului că îi blochează iniţiativele.


Pentru preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, şi pentru premierul Iulia Timoşenko, amintirile frumoase din vremea Revoluţiei Portocalii, cînd luptau cot la cot pentru o Ucraină liberă şi democrată, au apus. Revenită cu ocazia alegerilor din luna decembrie în aceeaşi funcţie, de prim-ministru, din care Iuşcenko o "concediase" în 2004, după numai şapte luni de cînd cîştigaseră împreună puterea de la Kiev, Timoşenko este iarăşi la cuţite cu el. Motivele sînt, în mare, aceleaşi, adică privatizarea unor companii pe care premierul le consideră ca fiind din domenii strategice ale economiei, în timp ce preşedintele este de altă părere, blocîndu-i iniţiativele prin decrete.


SFIDARE. Hotărîtă să-şi ducă planurile pînă la capăt, Timoşenko a anunţat la postul de televiziune ICTV-TV, din Kiev, că ea şi guvernul său au decis să sfideze decretele prezidenţiale ale lui Iuşcenko şi să privatizeze peste capul lui cele aproximativ 20 de societăţi pe care preşedintele vrea să le menţină sub controlul statului.


BLOCAJ. Timoşenko s-a plîns apoi publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung că Iuşcenko o sabotează în felul acesta pentru a-i compromite angajamentele luate în faţa electoratului, în timpul campaniei. Ea a tras concluzia că adevăratul motiv pentru care Iuşcenko se comportă aşa este acela că "se gîndeşte la alegerile prezidenţiale" şi o priveşte "ca pe un adversar". Însă următoarele alegeri vor avea loc abia în 2010, iar "competiţia nu ar trebui să blocheze transparenţa şi reformele din ţară", a mai spus Timoşenko. Ea consideră că decretele preşedintelui sînt "neconstituţionale" şi o "provocare agresivă pentru guvern şi pentru Ucraina". Timoşenko e hotărîtă să ducă pînă la capăt privatizarile companiilor respective, pentru ca Ucraina să atragă investiţiile şi să reducă, astfel, inflaţia. Iuşcenko vede însă în demersurile ei doar o încercare de a-şi întări influenţa asupra clasei politice ucrainene şi de a acapara treptat-treptat puterea, astfel încît la alegerile din 2010 să fie bine pregătită pentru a putea să-l învingă pe actualul preşedinte.

×
Subiecte în articol: externe