Autoritatile elvetiene au reactionat agresiv la decizia publicarii unui document in revista SonntagsBlick despre existenta inchisorilor secrete ale Agentia Centrala de Informatii (CIA) in unele tari europene, intre care si Romania.
Documentul era, de fapt, un fax transmis de Ministerul de Externe al Egiptului Ambasadei egiptene la Londra. Materialul, care fusese interceptat de serviciile secrete elvetiene, contine informatii despre 23 de prizonieri irakieni si afgani care ar fi fost anchetati in Romania si despre existenta unor inchisori secrete si in Bulgaria, Kosovo, Macedonia si Ucraina.
SECRETE PERICULOASE. Inaintea publicarii, reprezentantii SonntagsBlick s-au intalnit cu responsabili ai guvernului elvetian. Acestia din urma nu au contestat autenticitatea documentului, dar au cerut jurnalistilor sa nu dezvaluie informatiile, scrie ziarul britanic International Herald Tribune. "Am ajuns la concluzia ca discutia despre inchisorile secrete este mai importanta decat interesele serviciilor secrete", a declarat atunci Christoph Grenacher, redactorul-sef al SonntagsBlick. Grenacher si doi dintre colegii sai sunt, in prezent, anchetati si se fac pasibili de cinci ani de inchisoare, pentru ca au dezvaluit informatii considerate secret de stat.
DE FRICA SUA. Presa elvetiana comenta ieri ca prin reactia de a condamna aparitia in presa a faxului egiptean, Executivul nu a facut decat sa evite o criza diplomatica.
Guvernul a omis insa sa adopte o pozitie clara fata de scurgerile de informatii. Potrivit ziarului Le Temp, "Consiliul Federal vizeaza sa nu cedeze presiunii exercitate de presa si sa evite politizarea acestei indiscretii.
Autoritatile ar fi trebuit sa adopte o atitudine mai curajoasa, fara a se teme ca vor compromite relatiile bilaterale cu Statele Unite si sansele incheierii acordului de liber-schimb cu aceasta tara".