x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ANCHETĂ de amploare în UE privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV

ANCHETĂ de amploare în UE privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV

20 Ian 2014   •   19:36
ANCHETĂ de amploare în UE privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV

Comisia Europeană a declanşat o investigaţie antitrust în privinţa acordurilor de difuzare a filmelor încheiate de mari studiouri americane cu mari furnizori de televiziune pay TV din Europa.

Potrivit broadbandtvnews.com, lansarea acestei investigaţii a fost anunţată de Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru concurenţă.

Ancheta vizează mari furnizori de televiziune pay TV (ale căror programe pot fi recepţionate cu plată, n.r.), respectiv BSkyB din Marea Britanie, Sky Italia din Italy, Canal Plus din Franţa, Sky Deutschland din Germania şi DTS (operat sub brandul Canal Plus) din Spania.

Investigaţia implică şi câteva studiouri majore de film din SUA: Twentieth Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, NBCUniversal şi Paramount Pictures.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, se va investiga în mod special modul în care aceste televiziuni acţionează pentru a proteja difuzarea serviciilor lor peste graniţele ţărilor în care funcţionează - de exemplu, prin refuzarea potenţialilor abonaţi din alte state membre sau prin blocarea accesului la programele lor în cazul persoanelor din alte ţări.

Filmele celebre sunt licenţiate de studiourile americane, care acordă drepturile de difuzare unor televiziuni pay-TV, în regim de exclusivitate şi pentru anumite teritorii. Aceste drepturi sunt în general acordate unui singur radiodifuzor pay-TV din fiecare stat membru (sau pentru un număr restrâns de state membre în care este folosită aceeaşi limbă).

Comisia va examina dacă drepturile de difuzare pe satelit şi prin intermediul platformelor online, acordate de studiourile americane de film unor radiodifuzori europeni majori, ar putea încălca drepturile teritoriale de transmisie, fapt care ar putea determina declanşarea unei proceduri de infringement, în conformitate cu articolul 101 din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene.

Investigaţia a fost declanşată după ce, în octombrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că toate contractele de exclusivitate teritorială privind retransmisia meciurilor de fotbal încalcă dreptul Uniunii, fiind contrare reglementării privind libera circulaţie a serviciilor, potrivit unui comunicat preluat de Mediafax.ro.

Potrivit CJUE de la Luxemburg, refuzarea dreptului telespectatorilor Premier League din Anglia de a urmări meciurile cu ajutorul unor echipamente de recepţie prin satelit provenite din străinătate este contrară dreptului european.


 

×
Subiecte în articol: televiziune pay TV ancheta UE filme