x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă privind asaltul asupra Capitoliului: „Tentativă de lovitură de stat” susținută de Trump

Anchetă privind asaltul asupra Capitoliului: „Tentativă de lovitură de stat” susținută de Trump

10 Iun 2022   •   09:00
Anchetă privind asaltul asupra Capitoliului: „Tentativă de lovitură de stat” susținută de Trump

O audiere în Congres privind atacul asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Donald Trump a prezentat joi mărturii care arată că aliații apropiați ai acestuia, chiar și fiica sa, au respins afirmațiile false privind frauda la vot, scrie Reuters.

Comitetul restrâns al Camerei Reprezentanților care investighează asaltul din 6 ianuarie 2021 a prezentat, de asemenea, imagini cu mii de revoltați care au atacat poliția și au pătruns cu forța în Capitoliu. A fost prima din cele șase audieri planificate, menite să arate că fostul președinte republican a încercat să submineze Constituția SUA și să se mențină ilegal la putere.

Comisia condusă de democrați a prezentat înregistrări video cu mărturii ale unor personalități notabile din administrația Trump, printre care fiica sa Ivanka Trump și soțul ei Jared Kushner, procurorul general William Barr, purtătorul de cuvânt al campaniei electorale Jason Miller și generalul Mark Milley.

De asemenea, a prezentat o parte din discursul incendiar al lui Trump înainte de atac, în care a repetat afirmațiile false privind frauda electorală și a îndreptat furia susținătorilor săi către vicepreședintele Mike Pence, care se afla la Capitoliu pentru a supraveghea certificarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden - un proces pe care revolta nu a reușit să-l împiedice.

Președintele comitetului democrat, Bennie Thompson, a declarat că Trump s-a aflat în centrul unei conspirații pentru a zădărnici democrația americană și a bloca transferul pașnic de putere. "Ziua de 6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat, o încercare de a răsturna guvernul", a declarat Thompson. "Violențele nu au fost un accident. A fost ultima rezistență a lui Trump".

Barr, în mărturia înregistrată video, a spus: "Am spus clar că nu sunt de acord cu ideea de a spune că alegerile au fost furate...Și, știți, nu am vrut să iau parte la asta".

Opinia lui Barr a convins-o pe fiica lui Trump. "Îl respect pe procurorul general Barr. Așa că am acceptat ceea ce spunea el", a declarat Ivanka Trump în mărturia înregistrată video.

De la plecarea sa din funcție anul trecut, Trump a continuat să susțină afirmațiile sale false potrivit cărora pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Biden a fost rezultatul unei fraude generalizate, afirmație respinsă de numeroase instanțe, oficiali electorali de stat și membri ai propriei sale administrații.

La audiere au fost audiați și doi martori care au depus personal mărturie, ofițerul de poliție al Capitoliului american Caroline Edwards, care a suferit o leziune cerebrală în timpul atacului, și Nick Quested, un cineast care a surprins imagini cu grupul de extremă dreapta Proud Boys, acuzat că a contribuit la planificarea atacului.

"Am alunecat în sângele oamenilor", a spus Edwards. "A fost un carnagiu. A fost haos".

"Ceea ce am văzut a fost pur și simplu o scenă de război", a adăugat Edwards.

Audierile au loc înainte de alegerile din 8 noiembrie, care vor determina dacă partidul lui Biden va păstra controlul asupra Camerei și Senatului.

Joi, Biden a descris atacul ca fiind "o încălcare clară și flagrantă a Constituției", spunând reporterilor: "Cred că acești oameni au încălcat legea, au încercat să întoarcă rezultatul unor alegeri".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Donald Trump