x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta privind atentatul de la Burgas, în haos total

Ancheta privind atentatul de la Burgas, în haos total

de Rador    |    12 Aug 2012   •   17:04
Ancheta privind atentatul de la Burgas, în haos total

La trei saptamani dupa atentatul de la Burgas, totul inca pluteste in incertitudine, lucrurile ramanand la stadiul de zvonuri, se arata intr-o analiza a celebrului jurnalist german expert in problema Balcanilor, Frank Stier, citata de agentia germana DPA si preluata de postul de radio Darik, din Bulgaria.

Pentru linistea dumneavoastra...

Intr-un interviu televizat, ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, sustinea ca sunt depuse eforturi sustinute "pentru ca toti sa dormim linistiti", incercand sa mascheze faptul ca organele de investigatie din Bulgaria nu au ajuns la niciun rezultat in cercetarile asupra atentatului de la Burgas, la trei saptamani dupa comiterea acestuia. Fapte demonstrabile nu exista, declaratiile sunt adesea contradictorii si toatea acestea nu fac altceva decat sa lase loc speculatiilor.

Amprentele cui?
Imediat dupa explozie, Israelul a acuzat miscarea Hezbollah de atentatul savarsit la comanda Iranului. Cu aceeasi graba, Ministerul de Interne al Bulgariei a prezentat presupusul autor al atentatului. Amprentele sale digitale si genetice (ADN) prelevate de la fata locului nu au fost gasite in niciuna din bazele de date ale serviciilor internationale de securitate. In prezent, ancheta nu a avansat prea mult comparativ cu primele zile, numele real al autorului atacului si provenienta sa ramanand la fel de necunoscute ca si ziua si locul intrarii sale pe teritoriul bulgaresc, in situatia in care acesta a venit din strainatate. Inca nu se stie cu certitudine daca el este cea de-a saptea victima care a murit in explozie, indoieli exprimate de medicii legisti de la spitalul din Burgas. Potrivit acestora, cadavrul presupusului atentator, autopsiat de ei, cantarea peste 100 de kilograme, in timp ce turistul cu parul lung care apare pe camerele de supraveghere nu ar fi cantarit mai mult de 80 de kilograme.

Teoriile conspiratiei
Probabil ca nici macar nu este vorba despre un atentat terorist in sens politic, ci despre o ciocnire sangeroasa intre grupari de crima organizata din Bulgaria, spre exemplu din mafia drogurilor, ar fi una dintre teoriile lansate. Potrivit alteia, care castiga din ce in ce mai multa popularitate, atentatorul nu ar fi stiut ca are o bomba in rucsac, crezand ca efectueaza un transport de droguri, iar presupusii lui complici ar fi detonat bomba de la distanta. Din punctul de vedere al misterului care pluteste asupra atentatului de la Burgas, raspandirea teoriilor conspirationiste pare inevitabila. Afirmatia ambasadorului iranian la ONU potrivit caruia ar fi vorba de fapt despre o operatiune a serviciilor secrete israeliene, care pregatesc "terenul" razboiului impotriva Iranului, se bucura de sprijinul unui numar din ce in ce mai mare de vizitatori ai diferitelor forumuri din Bulgaria. Intre timp, autoritatile de la Sofia au publicat portretul reconstituit pe calculator al atentatorului sinucigas. Circa 2.000 de persoane au sustinut ca l-au vazut pe autorul atacului, inclusiv dupa atentatul din 18 iulie. "Este imposibil, deoarece se presupune ca acesta a murit in explozie", declara unul dintre anchetatorii bulgari. Bulgaria are deja o traditie in nesolutionarea asasinatelor la comanda si totul indica faptul ca si explozia de la Burgas se va inscrie in lunga lista a crimelor ramase neelucidate in aceasta tara.

×
Subiecte în articol: bulgaria Israel iran hezbollah atentat burgas