x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii trec de la armata pușcăriașilor la armata arestaților

Rușii trec de la armata pușcăriașilor la armata arestaților

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2024   •   08:40
Rușii trec de la armata pușcăriașilor la armata arestaților

Campionul olimpic rus Andrey Perlov are de ales: merge în instanță, unde va fi judecat pentru furt, sau merge pe front în Ucraina, iar dosarul său va fi înghețat și, foarte probabil, cazul va fi închis după încheierea războiului. Perlov, medaliat cu aur la proba de marș a olimpiadei de la Barcelona, din 1992, s-a trezit cu poliția acasă în martie. Acuzația este că ar fi sustras echivalentul în ruble a 32.000 de euro din fondurile unui club de fotbal din Novosibirsk, unde era manager. Fostul sportiv a negat acuzația, dar asta nu a folosit la nimic. Perlov, acum în vârstă de 62 de ani, este ținut închis de peste șase luni, iar asupra lui se fac presiuni pentru a alege plecarea la război.

Conform legislației ruse adoptate anul acesta, pentru cele mai multe infracțiuni, suspecții pot alege să participe la „operațiunea militară specială”, în loc să meargă în fața judecătorilor. Atât procurorii, cât și avocații apărării sunt obligați să informeze cetățenii ajunși în această situație că au varianta plecării la război. 

„Asta a întors pe dos sistemul judiciar rusesc”, a declarat jurnaliștilor BBC Olga Romanova, directoarea ONG-ului „Rusia în spatele gratiilor”, organizație care oferă asistență legală deținuților. „Poliția poate prinde acum un om așezat pe cadavrul celui pe care tocmai l-a ucis. Îi pun cătușele, dar criminalul spune: «Stați, vreau să merg într-o operațiune militară specială»”, iar cazul este închis.

Jurnaliștii britanici au intrat în posesia unei înregistrări în care un anchetator rus descrie soției unui arestat avantajele înrolării. Soțul avea deja o condamnare de trei ani, atunci când s-a mai ales cu un dosar penal. „Poate să primească încă șase ani pentru noua infracțiune”, spune oficialul rus. „Eu îi ofer șansa să semneze o înțelegere. Dacă cererea îi este aprobată, va merge la război, iar noi vom închide dosarul”. 

În cazul în care acuzații semnează înțelegerea „război în loc de pușcărie”, ei sunt expediați aproape instantaneu în Ucraina. Trei avocați ruși contactați de BBC au confirmat că aceasta a devenit o practică în întreaga țară.

O asemenea înțelegere cu statul rus  a fost echivalentă cu condamnarea la moarte pentru Yaroslav Lipovsky, un adolescent acuzat de vătămare corporală gravă. Amenințat cu închisoarea, el a semnat acordul după împlinirea vârstei de 18 ani. A rezistat pe front numai o săptămână, devenind unul dintre cei mai tineri soldați ruși morți pe front.

Statul rus împușcă doi iepuri

Nu se cunosc cifre oficiale privind dimensiunea contingentului trimis pe front în baza noii legislații, dar măsura reflectă dorința autorităților de a atinge două obiective simultan: întărirea trupelor de pe front, minimizând în același timp numărul civililor mobilizați. 

Analistul militar Michael Kofman crede că guvernul „presupune că aceștia sunt oameni pe care îi poate pierde fără să lipsească cuiva și fără efect negativ asupra economiei”.

Când grupul Wagner a recrutat prima dată deținuți pentru a-i trimite pe front în schimbul grațierii, au fost vizate în primul rând închisorile de maximă securitate, pentru că acestea adăposteau indivizi cu „talente criminale”, necesare pe front - după cum explica șeful mercenarilor, Yevgeny Prigozhin. 

Din analiza plăcuțelor de identitate ale celor uciși pe front și a plăților făcute familiilor, rezultă că Wagner a recrutat circa 50.000 de deținuți din coloniile penitenciare. Ritmul în care aceștia erau omorâți era de 200 pe zi, iar foarte mulți au fost răniți. Numai în bătălia de la Bakhmut și-au pierdut viața 17.000 de deținuți transformați în soldați. 

Anchetatorii ruși nu se limitează să propună acordul de a merge la război suspecților din dosarele penale. Unii refuză din cauza convingerilor, a pericolului de pe front sau pur și simplu pentru că vor să își apere cauza în instanță. În aceste cazuri se fac presiuni. Fata campionului olimpic Andrey Perlov a povestit că tatăl său a refuzat să meargă pe front, iar asta i-a atras un regim de detenție și mai aspru. Când a refuzat și a doua oară, i s-a interzis să își sune sau să își vadă familia. Rudele l-au văzut ultima dată în iulie, când părea că slăbise foarte mult.

×
Subiecte în articol: andrey perlov front ucraina instanţa