x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel: Rusia va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total. Și nu-mi voi cere scuze

Angela Merkel: Rusia va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total. Și nu-mi voi cere scuze

08 Iun 2022   •   12:01
Angela Merkel: Rusia va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total. Și nu-mi voi cere scuze

Ex-cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu are motive să-și ceară scuze pentru că a dezvoltat relații diplomatice și comerciale cu Rusia, scrie AFP.

Ea a condamnat ferm invazia forțelor ruse în Ucraina.

"Aceasta este o ruptură brutală cu dreptul internaţional, pentru care nu există scuză", a spus aceasta, pentru prima oară de când nu mai deține funcția de cancelar. 

Totodată, ea a respins criticile prin care este acuzată că a contribuit la situația actuală. 
"Era în interesul Germaniei să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război, pentru a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre. Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale. Însă, era evident că Rusia va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total. Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze", a explicat fostul cancelar.

Aceasta a fost acuzată că a mărit dependența Germaniei de Rusia prin importurile de petrol și gaze naturale, dar și prin construirea gazoductului Nord Stream 2, care nu a mai fost deschis din cauza opoziției puternice a SUA și apoi a războiului din Ucraina.

Angela Merkel a fost timp ce 16 ani la conducerea Germaniei, fiind considerată unul dintre cei mai buni cancelari ai țării și unul dintre cei mai puternici oameni politici ai lumii.



 

×
Subiecte în articol: angela merkel Rusia